Search
Close this search box.

Sve prednosti i mane nošenja kontaktnih sočiva

Kontaktna sočiva – da ili ne?

Ukoliko imate problema sa vidom onda ste se sigurno suočili sa dilemom: naočare ili sočiva? I jedna i druga opcija imaju svoje prednosti i mane. Mi vam danas govorimo o tome zašto je dobro nositi kontaktna sočiva, ali i šta su njihove loše strane.

Šta su kontaktna sočiva?

Kontaktna sočiva su optičko pomagalo, čija je osnovna karakteristika da je tanko i lagano, a to mu omogućava poseban materijal od kojeg je napravljeno. Prva zamisao o kontaktnim sočivima potekla je od Leondarda da Vinčija, koji je 1508. godine napravio kontaktno sočivo od stakla. Međutim, prošlo je više od 300 godina dok su stručnjaci od njegove zamisli došli do sočiva kakvo danas koristimo. Hemičari iz Češke su otkrili novi materijal hidrogel (hydroxyethyl methacrylat) čija  je osnovna prednost bila to što propušta kiseonik i zadržava oblik. Otkrićem ovog materijala kontaktna sočiva su počela masovno da se koriste.

Prednosti sočiva

Bolja vidna oštrina, naročito kod očnih mana kao što su astigmatizam i visoke dioptrije predstavlja jednu od osnovnih prednosti sočiva u odnosu na naočare. Široko vidno polje, koje omogućava periferni vid, a on je naročito važan u toku vožnje, bavljenja nekim sportom i sličnim aktivnostima. Ukoliko sočiva koristite za neki sport u vodi, recimo bazen, potrebno je da nosite vodonepropusne naočare za vodu. Svi koji su nosili naočare znaju za problem koji imaju zimi, a to je da prelaskom iz tople u hladnu prostoriju dolazi do toga da se staklo zamagli. Takođe, kiša i naočare nisu idealna kombinacija, a sa sočivima ćete izbeći ovakve probleme. Ukoliko niste zadovoljni kako vam stoje naočare ili jednostavno ne možete pronaći odgovarajući model za vas, onda će sočiva biti idealno rešenje. Uz kontaktna sočiva je moguće nositi i naočare za sunce, kao modni detalj ili zaštitu od UV zračenja. Bez obzira na to kolika je razlika između dioptrija na oba oka, moći ćete da je korigujete nošenjem kontaktnih sočiva.

Mane kontaktnih sočiva

Većina sočiva nije namenjena za višednevno nošenje, stoga je obavezno da ih uklonite pre spavanja. Sočiva imaju svoj rok trajanja, koje zavisi od vrste sočiva i potrebno je da ih na vreme menjate da ne bi došlo do alergije ili infekcije. Potreban je i određeni period da se naviknete da nošenje kontaktnih sočiva, naročito ako nosite tvrda kontaktna sočiva. Ukoliko niste spremni za redovno njihovo održavanje, kupovinu rastvora i veštačkih suza, onda sočiva definitivno nisu za vas. Nošenje kontaktnih sočiva ne isključuje nošenje naočara, bilo neizmenično ili u periodu kada ih uklonimo iz oka.

Održavanje kontaktnih sočiva

Vaš lekar će vam sigurno objasniti kako da postavite sočiva i kako da ih održavate. Čistoća je ovde od presudnog značaja i zato obratite pažnju da pre svakog korišćenja sočiva dobro operete ruke i to najbolje blagim sapunom. Uvek koristite jagodice prstiju, a ne nokte jer nokti oštećuju i sočivo i oko. Ne zaboravite da održavate čistom kaseticu u kojoj čuvate vaša kontaktna sočiva, a preporuka je da je menjate na svakih mesec dana. Kaseticu bi trebalo da posle svake upotrebe isperete rastvorom za ispiranje sočiva (ne običnom vodom) i osušite na vazduhu. Na taj način se rizik od razmnožavana bakterija ili gljivica svodi na minimum. Ako sočiva ne nosite nekoliko vreme, ne zaboravite da rastvor u kasetici promenite na svaka tri dana. Sočiva uvek stavljajte pre nanošenja šminke, a skidajte ih pre uklanjanja šminke.

Vrste kontaktnih sočiva

Osnovna podela bi bila na meka i tvrda kontaktna sočiva. U dogovoru sa vašim oftalmologom ćete odlučiti koja sočiva su bolja za vas i vaše oko. Meka sočiva su pogodna za povremeno nošenje i dobra stvar je to što se oko se na ovaj tip sočiva veoma lako privikava. U slučaju polutvrdih i tvrdih sočiva postoji posebna procedura da se oko navikne na njih. U svakom slučaju od vaše dioptrije i potreba zavisi koja sočiva će biti vaš izbor. Još jedna vrsta sočiva koja su popularna u poslednje vreme, naročito kod žena, su sočiva u boji. Sočiva u boji mogu biti sa ili bez dioptrije. Za njihovo održavanje važe ista pravila kao i kod dioptrijskih.

Ako se odlučite za nošenja kontaktnih sočiva, dosledno se pridržavajte svih uputstava i saveta vašeg očnog lekara, jer će samo na taj način nošenje sočiva će biti zdravo, udobno i bezbedno za vas.

Sandra Lejić

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp