Search
Close this search box.

Kako je lila ramonda osvojila Srbiju?

lila ramonda

Pobednica ovogodišnjeg izbora za Pesmu Evrovizije je Teodora Pavlovska, Teya Dora, koja će Srbiju u Malmeu predstavljati pesmom “Ramonda”.

Danima se o Teodorinoj pesmi priča kao o duboko patriotskoj, a o melodiji, kao onoj namenjenoj za svetsku scenu. Ipak, čini se da je Srbiju pored glasa mlade pevačice očarala lila ramonda.

Teya Dorina pesma ima jasnu poruku “Diže se iz pepela jedna lila ramonda”.

Simbolika cveta ramonde posebno je važna, a pevačica je otkrila zbog čega ovaj cvet posebno inspiriše.

Pročitajte: PZE playlista koju ćete slušati na repeat

– Ramonda je cvet koji je ranjiv, običan na prvi pogled, a zapravo jako redak i snažan. Specifično za ovu biljku je taj što, kada potpuno dehidrira, samo jedna kap vode može da je vrati u život. Ramonda zapravo predstavlja nadu.

Za Srbiju Lila ili Natalijina ramonda ima posebnu simboliku. Naime, ovaj cvet simbol je državnog praznika, dana primirja u Prvom svetskom ratu, koji obeležavamo svakog 11. novembra.

U Srbiji se amblem tog praznika, koji bi trebalo nositi na reveru, sastoji od motiva odlikovanja Albanske spomenice s početka 20. veka – zeleno-crne trake koja okružuje prikaz ljubičastog cveta, Natalijine ramonde.

Ta ugrožena biljka raste na istoku Srbije i na planini Kajmačalan, gde je srpska vojska pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv bugarskih snaga tokom pripreme proboja Solunskog fronta, što predstavlja uvod u oslobađanje Srbije u Prvom svetskom ratu.

Upravo zbog jake simbolike, ne samo za Srpski narod, već iz a ceo svet, ova pesma našla je put do srca publike.

Foto: @iamteyadora

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp