Mali priručnik za samopomoć: Šta kada ne možete da napravite sledeći korak?

Sigurno je da ste bar jednom bili u onoj bezizlaznoj situaciji, kada ne znate šta dalje. Sledeći korak je ili nova opcija, ili niz posledica, a vi ste trenutno u fazi gde vas novina, ma kakva ona bila, plaši. More saveta dopire sa svih strana, ali vi ne možete i nećete ustati dalje dok prvo ne obavite onaj najvažniji razgovor – sa sobom.

Strah koji vam se čini da imate, samo je zaziranje od novine, međutim, promena ne mora biti nužno loša i važno je da to što pre shvatite. Prvi korak je uvek najteži, zato što je prvi, ali čim steknete malo samopouzdanja, put ka promeni neuporedivo je lakši.

Svako odlaganje znači samo protraćeno vreme, a vremena u životu najmanje imate. Bolje ga onda upotrebite za rizik, za neophodnu promenu, osveženje vaših životnih ciljeva i progres, koji bi trebalo da bude jedina stvar kojoj težite.

Briga je još jedna teskoba tog čuvenog pitanja – šta dalje, ali bilo da brinete o tome da li ćete uspeti, ili šta će sa vama biti ako ne pokušate da preduzmete nešto, briga je ono što crpi vašu energiju i konstantno vas vuče korak unazad, zato je morate prevazići.

Šta je najvažnije pitanje koje u ovoj situaciji, čini se beznadežnoj treba sebi da postavite – Kako sam postao ovo što sam sada? A kada sebi pružite jednu malu retrospektivu uspona i padova, shvatićete da je svaki uspeh zahtevao po neku lekciju u vidu pada, niz promena, nove korake i konstantno zalaganje. Ako ste to mogli nekaf, zašto ne biste mogli i sad?

Ovo nije prvi put da udarate o zidove koje ste oko sebe sazidali. Zato, umesto straha, počnite da delate, sad i odmah, bez suvišnih odlaganja. A kada prvi korak i prepreku uspešno savladate, ponovo za vas nastupa period u kome se čini, da ništa nije nemoguće, barem ne vama! 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp