#beauty talk: Šta je melatonin i zašto je beauty svet poludeo za njim?

melatonin

Verujemo da ste svi čuli za melatonin, hormon koji utiče na regulisanje našeg bioritma i dvadesetčetvoročasovnog stanja budnosti i pospanosti u našem organizmu. Naš mozak počinje da luči melatonin kada se smrkne i tada postepeno postajemo pospani, što za nas postaje jasan signal da je organizmu neophodan odmor.

Melatonin je godinama dostupan u vidu tableta za spavanje, ali je beauty industrija nedavno otkrila da je reč o sjajnom antioksidansu i pronašla mu primenu, kao jednom od važnijih sastojaka beauty proizvoda za negu kože.

Pročitajte: #beauty talk – Kako tretirati proširene pore?

Koje su prednosti melatonina za našu kožu?

Naša koža je svakodnevno izložena štetnom uticaju slobodnih radikala iz vazduha, koji mogu dovesti do najtežih oštećenja kože. Kako bi se odbranila, koža uz pomoć enzima luči antioksidanse, a melatonin pospešuje proizvodnju tih enzima i baš zbog toga je važan sastojak u svakodnevnoj negi naše kože.

Period sna je upravo vreme kada se celokupan organizam regeneriše i oporavlja, a metabolizam kože se ubrzava i započinje celokupni proces obnove površinskog, zaštitnog sloja.

U nezi, melatonin se može kombinovati sa drugim anti-age sredstvima poput retinola, ili vitamina C, a dobro se kombinuje i sa hijaluronskom kiselinom. Dermatolozi smatraju da je najefikasnije uključiti ga u noćnu negu, kako bi dodatno ubrzao metabolizam i regeneraciju kože, a ukoliko želite i pojačanu dnevnu zaštitu predlog je da ga koristite u kombinaciji sa kremom sa zaštitnim faktorom, koja je obavezan korak u vašoj letnjoj, dnevnoj rutini.

Iako je u kozmetičkoj industriji reč o sasvim novom sastojku, dermatolozi su veoma složni o benefitima koje melatonin ima za našu kožu, pa ukoliko želite da unesete male promene u svojoj beauty rutini, melatonin je vaš sledeći korak.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp