Search
Close this search box.

5 misli koje vas sputavaju na poslu

Postoji mnoštvo toga što možemo reći vezano za samopouzdanje na radnom mestu. Međutim, suočimo se sa sledećim: to samopouzdanje nije uvek lako zadržati, pogotovo u poslovnoj okolini.

Nažalost, taj mali glas u glavi voli da rasprši poprilično negativna i ograničavajuća verovanja o nama samima. I bilo da to shvatamo ili ne, ovi naizgled podsvesni stavovi mogu zapravo da nas spreče da dostignemo pun potencijal u okviru svojih zanimanja.

Šta je onda prvi korak ka ućutkivanju – ili bar utišavanju – tog malog dosadnog glasa? Pa, shvatiti kakve laži vam govori je najbolje za početak. Evo ih:

,,Ja ne mogu ovo.“

Znali ste da će se ova rečenica negde pojaviti, pa je najbolje da od nje i krenemo.

U vašem profesionalnom životu biće mnogo novih zadataka i izazova koji će vas primorati da iskoračite iz zone komfora. I potpuno je prirodno da sumnjate u sebe pomalo kada pokušavate da se suočite sa nečim što vam je u potpunosti strano.

Ipak, bitno je da pregurate to i da se ne prepustite obeshrabrujućim mislima. Morate da skupite hrabrost i probate – jer ne želite da vas soptveni negativni (i verovatno lažni) stav spreči da isprobate nešto novo.

Treba vam malo podrške pre tog skoka? Zapitajte se šta je najgore što bi moglo da se desi. Ništa ni blizu loše kao što možda mislite, sve su šanse.

,,Svi su ovde bolji od mene.“

Možda ste nova torta u kancelariji. Možda ste najmlađi u preduzeću. Možda se jednostavno osećate previše neiskusno da biste započeli sopstveni posao.

Bez obzira na to u kakvim se okolnostima nalazite, nema svrhe u tome da vas opsedaju tuđa iskustva i talenti – ili vaš percipirani nedostatak njih.

Vi niste na svojoj poziciji bez razloga. Imate specijalan set veština i donosite određene vrednosti sa sobom. Nemojte upasti u zamku poređenja s drugima. Konačno, ta igra poređenja vas neće odvesti nikuda, a naročito ne tamo gde želite da budete.

,,Ovako sam to uvek radila.“

Priča se da su ovo neke od najopasnijih reči u poslu – i to s razlogom. Dok uvek može nešto dobro ispasti od pouzdane rutine, ne želite da se zaglavite u svojim navikama i da nikada ne budete voljni da se prilagođavate.

Možda morate da promenite pristup projektu sada kada je vaša firma promenila softver – ili morate pomeriti standardno vreme sastanka kako biste se uklopili sa svima.

Ovo je stvarni život i stvari naprosto iskrsnu. Ne možete zacementirati svoje navike tako da nemate ni malo fleksibilnosti za potrebne promene. Važ poslovni život je fleksibilan, te i vaš pristup povremeno mora biti takav.

,,Nisam bitna.“

Kada ste deo tima, koji je deo većeg odeljka, koji je deo čitave kompanije, lako je da od drveta ne vidimo šumu. Vidite samo svoj deo posla i imate malo, gotovo nikakvo razumevanje kako on doprinosi široj slici.

Taj tip stava često može učiniti da se osetite beznačajno i da sav  trud koji ste uložili deluje totalno besmisleno. Nikada zapravo niste svesni uticaja koji pravite.

U ovakvim situacijama je jako važno da se setite da je svaki zaposleni deo slagalice. I šta god vam govorio taj užasni glas u vašoj glavi, vaš posao se vrednuje i vaš posao je važan, a vi definitivno pravite razliku!

,,Ne želim da pogrešim.“

Budimo iskreni – niko ne uživa u neuspesima. Šta kod bilo, uvek boli.

Međutim, kada biste dopustili strahu od neuspeha da vas zauvek drži podalje od izazova, šta bi se onda desilo? Pa, zasigurno je odličan način da se zarobite u bezbednu malu kutiju koja dolazi za profesionalnom učmalošću.

Neuspeh, naravno, nikada neće biti uzbudljiv niti će biti nešto čemu se radujete. Ipak, čak i kada se desi da omanete, budite mirni u znanju da ste se pokrenuli i pokušali. Na kraju krajeva, to je mnogo bolje nego da uopšte niste probali.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp