Search
Close this search box.

Navike koje ubijaju vašu produktivnost

Nekih dana, koliko god se trudili, ne možemo da odradimo bitne stvari. U tim trenucima nam je potrebna motivacija, a prvi korak je da sagledamo sve navike koje našu produktivnost sputavaju.

Ponekad se pritisak da stalno budemo produktivni može nakupiti, pa onda podsvesno tražimo načine da napravimo pauzu od svih odgovornosti. Nažalost, ako izbegnemo povremeni odmor, osećamo još veći pritisak da završimo svoje obaveze, a verovatno nijedan zadatak nećemo obaviti celovito.

Svi funkcionišu na drugačiji način, ali postoje određena ponašanja koja negativno utiču na svakoga od nas. Ako želite da iskoristite dan i uradite što više toga, razmislite o tome da odbacite ovih nekoliko navika koje navodimo.

  1. Predugo sedenje

Previše sedenja čini da energija u našem telu stagnira, a to dovodi do letargije. Sedenje je možda malo manje štetno od pušenja i veoma je opasno po zdravlje i po našu produktivnost. Jednostavna aktivnost poput šetnje će vas okrepiti, poboljšaće vam pamćenje i podstaći kreativnost!

  1. Ne spavate dovoljno

Bilo da odbacujete san kako biste radili nešto drugo ili imate problema da zaspite, nedostatak sna ima jako štetan uticaj na naš rad. Ne moramo da govorimo o tome koliko smo dekoncentrisani i koliko ne možemo da donesemo pametne odluke. Logično rešenje je da steknemo zdrave navike spavanja. Idite u krevet u isto vreme svake večeri, neka vam soba bude provetrena, tamna i obavezno sklonite sve digitalne uređaje.

  1. Tražite previše mišljenja

person-woman-hand-smartphone

Ponekad je najbolje da ostavimo ljude van neke priče i rešimo stvari sami. To znači da ne idemo unaokolo, žalimo se i tražimo mišljenje od svih koje poznajemo. Zna se da to radimo kako bismo izbegli odgovornost kasnije ako nešto pođe naopako.

  1. Preskačete obroke

Ako mislite da nemate vremena za doručak ili ručak, razmislite ponovo. Preskakanje obroka ima uticaja na nizak nivo energije i motivacije. Dolazi i do opadanja šećera u krvi, što vrlo negativno utiče na kognitivne funkcije kao što su pamćenje ili koncentracija.

  1. Ignorišete obaveze

Daleko od očiju, daleko od srca ne važi za obaveze i odgovornosti. Ponekad jednostavno nećemo da pričamo, mislimo ili bar zapišemo nešto o tome šta bi trebalo da uradimo. U mnogima postoji ta detinjasta misao da će, ako ignorišemo dovoljno dugo, sve to nestati. Realnost je da ne postoji niko ko će bilo šta uraditi umesto nas.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp