Search
Close this search box.

Nežno prema sebi: 5 svakodnevnih načina da se sačuvate od prekomernog stresa

Svi se stalno žalimo na količinu stresa, koja nas, čini se, obavija sa svih strana i sputava da živimo svoj život, onako kako bismo želeli. Međutim, primetićete da i drugi, baš kao i vi fokus pažnje usmeravaju samo na problem, umesto da utvrde izvor stresa, koji ih svakodnevno okupira, kako bi konačno korak po korak, postali bezbrižniji i rasterećeniji.

Dakle, ako znate šta je osnovni uzrok vašeg stresa, neće biti toliko teško ni da ga se napokon rešite. Postoji nekoliko načina da se rasteretiete i prevaziđete stres, a prvi od njih je da u onim kratkim, ali slobodnim trenucima naučite da uživate u sebi.

Kreirajte svoju jutarnju rutinu

Znamo, teško je ustati pola sata ranije, ako ne moramo, ali ako svoj dan počnete tako što ćete prvih pola sata uživati u sebi i u sitnicama, koje će vas obradovati, susret sa poslom biće vam daleko manje stresan. Jutro je osnova vašeg dana i kako vam dan počne, tako će se i završiti, zato se potrudite da dan započnete malo ranije, kako biste imali vremena za sebe i sve ono što će na vaše lice izmamiti osmeh.

Pročitajte: Ovo su najbolji načini da se rešite stresa!

Mislite pozitivno

Osnovni način oslobađanja od stresa je promena fokusa sa svega što je loše i frustrirajuće na ono što je dobro. Svaka greška na poslu je nova lekcija koju ćete usvojiti, gužva u saobraćaju je prilika da odslušate omiljenu pesmu do kraja, nedostatak vremena za prijatelje tokom nedelje, znači da ćete im tokom vikenda posvetiti ceo dan. Sve ima svoje dobre i loše strane, samo je pitanje na šta se vi fokusirate. Pronađite nešto dobro u svemu što se dogodi i ne zaboravite da se smejete, jer smeh je lek za sve brige.

Aktivirajte se

Fizička aktivnost je važna ukoliko želite da se oslobodite stresa, nagomilanog tokom dana. Uvedite pola sata dnevno za omiljenu vrstu fizičke aktivnosti jer ćete tako poboljšati svoje fizičko i mentalno zdravlje.

Popravite kvalitet života

Zdrav život pruža neverovatan osećaj, jer vam je u tom slučaju zaista dobro u svojoj koži. Hranite se zdravo, aktivni ste, a pored svega toga imate i kvalitetan san, što znači da se uspešno odmarate od teškog i napornog dana i spremni ste da novi dan otpočnete puni elana i energije. Zdrav način života pruža vam dodatnu dozu energije, podsticaj i produktivnost.

Pročitajte: Želite da napredujete u karijeri – 10 navika za svakodnevni rad na sebi!

Nađite vremena za sebe

Postaćete imuni na stres, onog trenutka kada naučite da ste sami sebi prioritet. Da posao, kućni poslovi, pa čak i finansijski obračuni – sve to može da sačeka onda kada želite pauzu, za dan za sebe, ili sa porodicom, za veče sa prijateljima, ili uz knjigu. Jednostavno je, dajte sebi oduška i pre nego što vas stres porazi, ne čekajte da budete slomljeni, da biste konačno počeli da brinete o sebi.

Jednostavno budite tu za sebe. Osluškujte svoj unutrašnji glas i pritrčite sebi u pomoć u trenucima, kada vam sve izgleda bezizlazno. Nađite načina da sebe svakodnevno podsetite da je stres ok, jer je to znak da živimo, a život je toliko lep, da vam malo stresa ne može pokvariti utisak, ako znate kako da živite i uživate u životu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp