Search
Close this search box.

Savet dana: Ugođaj koji sebi morate pružiti ovog vikenda

Odlazak u saunu

Petkom razmišljamo samo o tome kako nakon završetka radnog vremena počinje vikend. Ovog vikenda vreme je da sebi priuštite opuštanje, a kako da otpočnete relaksaciju ako ne dobrim tretmanom koji će za vaše telo, ali i um, ostvariti brojne benefite.

Naime predlažemo vam da ovog vikenda odete u saunu, pre svega kako biste telo oslobodili toksina, a potom uživali u potpunoj relaksaciji, jer toplota u kombinaciji za vlažnim vazduhom opušta mišiće i deluje umirujuće na vaš um.

Šta treba da znate pre odlaska u saunu?

Ukoliko saunu ne posećujete često, ili bi vam ovo bio prvi odlazak, važno je da znate da treba bogato da hidrirate svoj organizam, tako što ćete popiti 3-4 čaše vode pre odlaska u saunu. Takođe važno je da ne preterate sa minutažom, te ako ste početnik, potrudite se da ne ostajete više od 10 minuta.

Hidratacija je obavezna i nakon saune, kao i tuširanje umereno mlakom vodom, nikako potpuno hladnom.

Ako pratite ove savete, odlazak u saunu ostvariće razne benefite za vaš um i telo. Pre svega odlazak u saunu umiruje, značajno snižava nivo stresa i utiče na mentalno zdravlje.

Tokom boravka u sauni metabolizam se ubrzava, telo radi na sopstvenom hlađenju i samim tim troši više kalorija. Mnogi wellness stručnjaci tvrde da sauna može značajno da doprinese poboljšanju rezultata treninga, te da je ove aktivnosti najbolje kombinovati.

Pročitajte: Saveti za um, telo i dušu – Postignite harmoniju jednostavno i lako

Bol u leđima i vratu takođe se smanjuje boravkom u sauni, jer toplota proširuje ligamente, mišiće i krvne sudove i samim tim poboljšava cirkulaciju celog tela, te smanjuje osećaj napetosti i nelagode.

Boravak u sauni povećava telesnu temperaturu, podstiče znojenje, odnosno rad limfnog sistema, a na ovaj način telo izbacuje toksine i patogene koji se nalaze u limfnoj tečnosti.

Ukoliko ovog vikenda želite da se opustite i priuštite sebi malo užitka, sauna je sjano mesto za to!

Foto: @jasmine.lorimer

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp