Search
Close this search box.

Saveti za um, telo i dušu – Postignite harmoniju jednostavno i lako

Budite li se ponekad sa osećajem da vam se baterije nisu dovoljno napunile tokom noći? Svima nam se to ponekad dešava, ali ukoliko ovakvo osećanje postane učestalo, možda bi trebalo  da razmislimo o tome šta možemo da uradimo za svoj duh i telo i da na taj način rehabilitujemo svoj um. 

Ravnoteža između uma, tela i  duše je dragocena i  zato moramo raditi  na tome da pronađemo  sopstveni balans. A  da bi do  ravnoteže stigli, moramo svakodnevno hraniti ova tri esencijalna činioca ljudskog bića. 

Spremili smo za vas savete, kojima ćete uticati na harmoniju u vašem biću. Naravno, ne morate da poslušate sve ove  savete, već neke od njih, kako biste osvežili  svoj um i doneli pozitivu vašem biću. 

6 saveta za život kao iz bajke! Da li ste spremni?

Saveti za umirivanje uma: 

   Uvedite u svoju rutinu neki vid meditacije 

Meditacijom oslobađate svoje misli od nepotrebnih podataka nataloženih tokom dana, oslobađate svoju memoriju, poboljšavate svoje pamćenje i podižete nivo svoje svesti. 

   Napravite pauzu od korišćenja tehnologije 

Ponekad zaboravimo život izvan virtuelnog, i preterano korišćenje interneta nas sprečava da uživamo u svakom trenutku. Zato vam predlažemo kratak odmor od tv-a i mobilnog. Udahnite dan, osetite stvarni život i u njemu uživajte. Nemojte se opteretiti suvišnim pritiskom društvenih mreža, iskulirajte i odmorite se. 

   Utišajte svoje misli 

Ukoliko naučite da kontrolišete svoje misli, mnogo ćete se manje stresirati. Onih dana kada vas počnu opsedati negativa, jednostavno utišajte to raspoloženje i nađite neke vedre uspomene, koje će spasiti vaš dan. 

   Samoispitivanje 

Nađite vremena da se svakog dana preispitate ko ste i da pronađete odgovore za neke svoje postupke. Čovek koji sebe upozna u potpunosti, neizmerno je srećan. 

   Preuredite jutarnju  rutinu 

Vaša juternja rutina, u mnogome određuje tok vašeg dana. Zato u nju uvrstite navike koje smiruju. Meditaciju, pisanje dnevnika, prelistavanje sopstvenih misli uz šolju kafe. Uživajte u miru svog jutra, kako bi vaš dan bio još lepši. 

   Čitajte više knjiga 

Čitanje knjiga podiže nivo vaše svesti, a ukoliko ste posvećen čitalac, jednostavno ćete rešiti dileme o mnogim  stvarima u životu. Uživajte u čitanju, pobegnite u druge svetove i rasteretite se. 

   Naučite nešto novo 

Učenje novih stvari predstavlja svojevrsni izazov. Lični razvoj jedan  je od najboljih načina da se usavršite, a to je svakom čoveku preko potrebno. Ulaganje u sebe jedina je investicija koja nikada ne može propasti. 

   Izađite na svež vazduh 

Koliko god da ste u obavezama, pola sata na svežem vazduhu možete da priuštite sebi.  To dodatno utiče na sređivanje vaših misli i pomaže da vaš dan postane za nijansu bolji. 

Šest toksičnih tipova ljudi, koje svakodnevno srećete i kako ih se rešiti?

Saveti za razgibavanje tela: 

   Razgibavanje 

Ponekad je našem telu potrebno da se razgiba i istegne sporim pokretima, kao što su joga ili duge lagane šetnje. To što je sporo, ne smanjuje značaj fizičke aktivnosti za vaše telo i metabolizam. 

   Smanjite unos šećera u svoj organizam 

Slatko podstiče lučenje hormona sreće u našem organizmu, ali u prekomernoj količini, čini nas umornim, sporim i nekako stvara težak osećaj u organizmu, zato se potrudite da se zaustavite posle jednog kolača ili parčeta čokolade.

   Jedite više povrća 

Ovo pravilo svi znamo, ali bi bilo lepo da ga češće primenjujemo. 

   Istezanje 

S obzirom na  način života, kakav većina od nas vodi, dobro je s vremena na vreme uraditi vežbice istezanja, kako bismo naše zglobove i mišiće učinili fleksibilnijim. Ove vežbe zahtevaju samo par minuta vremena, pa ih možete ponoviti i nekoliko puta u toku dana. 

Ovo je put ka savršenom telu!

   Hidrirajte svoju kožu 

Nega kože pomaže vašem telu, ali i predstavlja vreme za opuštanje posle napornog dana, stoga je nikako nemojte izostavljati iz svoje rutine. 

   Spavajte više 

8 sati sna je neophodno, kako biste svoju energiju doveli u dobro stanje, zato toplo preporučujemo da obratite pažnju na kvalitet vašeg sna. 

Saveti za harmoniju vaše duše: 

   Unesite strast u sve što radite 

Ne postoji bolji način da se usrećite od toga da unesete ljubav i strast u sve što radite. Nebitno da li je u pitanju vaš posao ili spremanje doručka, kada radite to s ljubavlju, osećate se lepše i smirenije. 

   Probajte nešto novo 

Iako ste naviknuti na svoju rutinu, malo inovacije nikako nije na odmet. Probajte uvek nešto novo, kafić u kome pijete prvu kafu, posetite neki novi deo grada i istražite, promenite recept za omiljeno  jelo, istražujte i uživajte. 

Preispitajte sebe! Da li verujete u zakon privlačnosti?

   Uključite ljude u svoj život 

Zaboravite virtuelnu konekciju i konektujte se s ljudima oči u oči. Ništa bolje od žive reči i dobre energije. Provedite vreme sa ljudima koje volite ili jednostavno sklapajte nova poznanstva. Ubrzo ćete videti koliko pozitivne energije i entuzijazma vam donosi takav način razmišljanja. 

   Oslobodite svoj prostor 

Kada svoj životni prostor očistite od stvari koje vam više ne trebaju, otpuštate negativnu energiju. Na taj način obezbeđujete sebi više prostora da se krećete, iskažete i da dišete. 

   Sredite svoj životni prostor 

To ne znači da bi trebalo  da budete čistunac,  već da se dobro osećate u prostoru u kome boravite, a to sigurno nećete moći ukoliko je prljavo. Potrebna vam je svežina i fino uređen ambijent koji prija vašim mislima. 

Uredite svoj radni prostor kod kuće – napravite sebi mesto za uživanje u radu

   Odvojite posao od privatnog života 

Važno je da shvatimo da radimo samo kada smo na poslu. Ukoliko za sebe želimo pozitivnu energiju posao ne smemo donositi kući.  Dakle nakon radnog vremena, zaboravite na poslovne mail-ove, pozive i poruke od šefa, to je vaše vreme i potreban vam je odmor koji zaslužujete. 

   Naučite da kažete ne 

Recite odlučno ne svemu što ne želite. Vi ste svoj čovek i  nema potrebe da bilo kome pravdate svoje odluke i postupke. Život je jedan i naša je dužnost da ga živimo kako želimo!

   Dopustite sebi da se odmorite od svega 

Ponekad imate želju da ceo svet stavite na  off i ostanete sami sa sobom. To nije sebično već je nešto što dugujete sebi, a i drugima, jer ćete nakon  kratkog odmora od svega i svih ponovo imati energije za svakoga.  

Ono što je svakome od nas neophodno je da u svoje navike uvrsti bar neke od ovih saveta, jer ne postoji ništa dragocenije od balansa duše, tela i uma. A kada život pogledate nasmejani, nema sumnje da idete pravim putem ka sreći. 

Foto: @oliviarink

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp