Search
Close this search box.

#health talk: Kako da ostanete motivisani i zavolite treniranje?

odlazak u teretanu

Leto je iza ugla, a pripreme za kupaći kostim i lepršavu garderobu, još uvek ostavljamo “za sutra”, naše telo nije u najboljoj formi, a ipak bismo želeli da bude!

Naravno, da bismo u tome uspeli, potrebno je da se odlučimo da u svoj život konačno uvedemo zdrave navike, a najveća promena, koja će prvenstveno doneti benefit našem zdravlju, a samim tim i telu, je početak aktivnog treninga.

Mnogima je jednostavnije da treniraju od kuće, jer u teretanu ne stižu zbog mnogobrojnih obaveza, međutim, za one manje odgovorne i organizovane, teretana je verovatno jedini način da ostanu odlučni u nameri da aktivno treniraju bar 3 puta nedeljno.

Ako nikada do sad niste u spisku svojih obaveza imali i odlazak u teretanu, ne brinite, razumemo tačno kako se osećate. Svaki početak je težak, a posebno onaj koji ne podrazumeva omiljenu aktivnost i koji uz to iziskuje napore, ali to ne znači da je nemoguće da kroz neko vreme počnete da uživate u odlasku u teretanu, jer mi imamo par saveta za vas!

Pročitajte: Kako se vratiti treningu posle godišnjeg odmora?

Razmislite o ličnom treneru, kao dobroj početničkoj opciji

Barem 2 početna treninga, sa trenerom koji će vas uputiti u pravilno izvođenje vežbi, promeniće vaše viđenje stvari i sve će vam već na početko izgledati neuporedivo lakše i smislenije, nego da samo odete u teretanu i zbunjeno stanete među sve one sprave, ne znajući odakle da počnete.

Na prvim treninzima, lični trener će vas upoznati sa spravama, objasniti vam kako se određene vežbe izvode i pomoći će vam da kreirate svoju trening rutinu, a onda, kada se sami upustite u treniranje, sve će biti neuporedivo lakše i nakon samo nekoliko treninga, shvatićete da vam fizička aktivnost zaista prija.

Pročitajte: Ovo je put ka savršenom telu!

Organizujte odlazak u teretanu s drugaricama

Početak će vam biti neuporedivo lakši, ako pored sebe imate i prijatelje. Ako dođete sa drugaricom, koja već redovno ide u teretanu, ona će vam pomoći oko pravilnog izvođenja i planiranja treninga. Uz to, bićete dodatno motivisani kada imate društvo i kada vidite da ona može sve ono što vi možda još uvek ne možete da izvedete, jer vam je jasno da ćete poput svoje drugarice i vi postepeno napredovati.

Prijavite se za grupni trening

Rad u grupi svakako je mnogo zabavniji, od samostalnog treninga, uz to, uglavnom ste svi početnici, pa nemate pred kim da se stidite, a imate i instruktora, koji će svakom od vas podjednako pomoći, kada je u pitanju trening. Dodatni plus je što ćete upoznati nove ljude i možda tako naći nove prijatelje. Grupni treninzi obično su veoma motivišući i predstavljaju pravu bombu pozitivne energije.

Nagradite sebe

Naravno da je ponekad potrebna dodatne motivacija i da vam je nekad zaista muka od zdrave ishrane i napornog treninga, pa s vremena na vreme, posle intenzivnog vežbanja, možete sebi dopustiti omiljeni kolač, ili parče pice, bez preterivanja, naravno. Verovali ili ne, ovi mali slatki gresi najbolja su motivacija za iscrpljujući trening, posebno ako ste tip osobe, koji uživa u onoj ne baš tako zdravoj hrani.

S vremena na vreme izađite iz zone komfora

Kada se nakon nekog vremena potpuno uhodate u svoju trening rutinu, postavite sebi izazov i otežajte stvari, kako bi vaš trening zaista bio sve efikasniji i kako biste konstantno sagorevali kalorije i gradili mišićno tkivo.

Na ovaj način prelazite sopstvene limite, jačate i fizički i psihički i zaista počinjete da verujete da možete sve što poželite!

Pročitajte: 4 saveta kako da se rešite salca na stomaku pre leta

Postavite sebi realne ciljeve

Što pre shvatite da nećete postati savršeno vitki nakon nedelju dana treniranja, to ćete biti motivisaniji da istrajete što duže u svojoj odluci da trenirate. Nemojte da vas obeshrabri to što nakon 10 dana baš i ne vidite drastične promene na svom telu, jer je za to zaista potrebno mnogo više vremena.

Sama odluka da počnete da odlazite u teretanu veliki je korak za vas, posebno ako vodite sedelački način života. Ne zaboravite da se do velikih ciljeva stiže malim koracima i ne odustajte od sebe, svojih želja, a pre svega svog zdravlja.

Foto: @pamela_rf

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp