Search
Close this search box.

Ostanite večno mladi

Svi mi ulažemo u kreme koje garantuju da će naša koža ostati zauvek mlada i u serume koji se poistovećuju sa fontanom mladosti, ali ako je vaš anti-age pristup samo površinski, zanemarujete jednu stvar – vaš um. Verovali ili ne, ,,treniranjem“ našeg mozga podstičemo neurone, poboljšavamo kognitivno funkcionisanje i lišavamo se mnogih problema vezanih za starenje. Ono što je još bolje je da nikada nismo suviše mladi da počnemo.

Pogledajmo koje su to jednostavne aktivnosti koje će naš um održati mladim:

Postanite volonter

Volontiranje je sjajan način da se odužimo našoj zajednici, ali pruža koristi i nama koji pomažemo. Odrasli koji volontiraju su srećniji i zdraviji u svom daljem životu. Da, volontiranje u najbližoj organizaciji neće vam pružiti samo lično zadovoljstvo, već će vas održati i u mentalnoj formi. Oslobodićete se stresa, poboljšati pamćenje, a čak i sniziti krvni pritisak.

Krenite na ples

Ako želite da u isto vreme budete i mentalno i fizički fit, ples je idealno rešenje. Kombinacija vežbanja, kognitivnog uključivanja i socijalne interakcije je savršena za zdravlje vašeg uma. Sva tri ova faktora su zasebno vrlo korisna, ali kad su aktivna u isto vreme – to je pravi čarobni napitak! Plešite i kod kuće. Pustite svoju omiljenu pesmu, ma kojeg žanra bila (ne stidite se) i zaplešite za svoju dušu!

Izađite iz zone komfora

Ovo smo nekoliko puta spomenuli u našim tekstovima, ali ne bez razloga. Nije dovoljno da samo budemo mentalno aktivni. Ključ je u tome da se zaista potrudimo da izađemo iz zone komfora. Poenta je u tome da treba raditi nešto novo, treba zagaziti u nepoznato. Drugim rečima, nije dovoljno da samo rešavate sudoku svakog jutra, nego da, na primer, menjate put do posla ili naučite novi jezik.

Igranje

Poboljšanje mentalnog zdravlja može biti toliko jednostavno poput igre. Zvuči vam previše dobro da bi bilo istinito? Studija sa Univerziteta u Ajovi je pokazala da je moguće odložiti usporavanje kognitivnih veština jednostavno ako igramo više igara! One ne moraju da budu baš za treniranje mozga. Da, sada imate naukom potkrepljen razlog da igrate Candy Crush.

Promenite svoju ishranu

Pored različitih fizičkih i umnih aktivnosti, bitnu ulogu u održavanju mentalne forme igra i ishrana. Izbor zdravih namirnica ne pomaže samo našem telu – već i mozgu. Borovnice, kelj i sirovi orašasti plodovi prednjače kada je u pitanju sadržaj antioksidanata. U čemu je trik? Napravite zalihu sirovog badema, začinite salatu maslinovim uljem i uvek se odlučite za više povrća u svom obroku.

I najvažnije od svega: ne čekajte da se poklope sve kockice – promenite barem jednu svoju naviku već danas!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp