Search
Close this search box.

Istina ili beauty mit? Koliko su parabeni zaista štetni

parabeni

S godinama smo sve svesniji sastava proizvoda koje nanosimo na svoju kožu, a veoma nam je važno da biramo proizvode bez niza štetnih sastojaka, a na prvom mestu definitivno su parabeni.

Parabeni su prisutni u kozmetičkim, farmaceutskim proizvodima, pa čak i u prehrambenoj industriji. Koriste se kako bi produžili rok trajanja proizvodu i sprečili rast bakterija i gljivica. Najčešće vrste parabena su metilparaben, butilparaben i propilparaben.

Pročitajte: #beauty talk: Da li je našoj kosi potrebna zaštita od sunca?

Glavni faktor za brigu, kada je upotreba parabena u pitanu je njihova sposobnost da prodru ispod kože i nakupe se u velikom broju, što može izazvati osetljivost kože i alergije, zbog čega su ih mnogi brendovi izbacili iz upotrebe uz oznaku na pakovanu – bez parabena.

Studija koja je izazvala pometnju oko parabena i njihove štetnosti koristila je daleko veću količinu od dozvoljene količine parabena u kozmetičkim proizvodima. Kozmetički proizvodi sadrže manje od 1% parabena, pa iako je važno biti na oprezu, ne postoje dokazi o štetnosti parabena u sastavu kozmetičke industrije, te dokaza o izazivanu ozbiljnih oštećenja kože.

@rosiehw

Ono što je sigurno da su parabeni daleko štetniji za prirodno okruženje posebno za more, pa se nadamo da će se njihova upotreba zaista svesti na minimum.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp