Search
Close this search box.

#beauty talk: Da li je našoj kosi potrebna zaštita od sunca?

zaštita kose od sunca

Svi smo već shvatili koliko je važno da tokom leta negujemo i štitimo našu kožu kremama koje u sebi sadrže SPF. Međutim, nakon toliko apelovanja da se zaštitimo od štetnih UV zračenja, prirodno se nameće pitanje, da li je i našoj kosi potrebna zaštita?

U poslednjih nekoliko godina, domaće tržište postalo je bogato proizvodima, koji obećavaju našoj kosi zaštitu od sunca, kao i sprečavanje svih nus pojava, koje ono na našoj kosi izaziva, kao što su suvi i ispucali krajevi, beživotan izgled i nezaustavljivo kovrdžanje. Ali, koliko su ti proizvodi zaista efikasni i da li će našoj kosi pružiti adekvatnu zaštitu?

Frizeri tvrde da sunce podjednak uticaj vrši na našu kožu i kosu i da je zaista važno pružiti kosi adekvatnu negu tokom leta, ako želimo da sačuvamo njen zdrav i sjajan izgled.

Pročitajte: Beauty tema: Kako da vam kosa celog dana bude puna volumena?

Sunce utiče na to da se kutikula dlake otvori, tako da kosa gubi svoju prirodnu vlažnost i melanin, a razultat toga je suva, beživotna kosa, posvetlele boje, što vas može izložiti dodatnom trošku, ako se farbate i želite da povratite svoju boju. Uz to UV zračenje razgrađuje proteine koje dlaku čine jakom, pa dolazi do ispucalih krajeva.

Kada su proizvodi za zaštitu kose u pitanju, na tržištu se nalaze proizvodi sa SPF-om i oni koji su svojevrsni filteri UV zračenja.

Proizvodi sa SPF-om imaju identično dejstvo na kosu, kao i na kožu, dok proizvodi koji u sebi sadrže UV filtere, smanjuju količinu štetnog zračenja na kosu, jer prekrivaju vlakno dlake i odbijaju zračenja, smanjuju isušivanje kose i efikasno vam pomažu da sačuvate njen zdraviji izgled.

Ipak, proizvodi koji kosu štite od UV zračenja ne sadrže nužno u sebi SPF. Ako na bočici proizvoda nije naznačeno da je to proizvod sa određenim nivoom SPF-a, ne možete biti sigurni da li on u sebi nosi faktor 10 ili 50.

Ako se i dalje pitate da li je kupovina ovih proizvoda neophodna, odgovor je ne, jer u slučaju kose ne postoji rizik od pojave melanoma, ako se adekvatno ne štitimo. Reč je o ličnom izboru svake od nas i od toga, koliko nam je stalo da nam kosa izgleda zdravo i sjajno u svakom trenutku.

Ne možemo osetiti oštećenje kose, ali ga možemo videti i verovatno nam se neće svideti, pa je zato važno da napravimo dobru odluku i da tokom leta pojačano negujemo našu kosu. Adekvatna zaštita najpotrebnija je farbanoj kosi i kosi s pramenovima, ako želite da sačuvate boju.

Bez obzira na SPF, trebalo bi da tokom leta, pojačate intenzitet nege i s vremena na vreme kosu dubinski nahranite hranljivom maskom za hidrataciju.

Foto: @negin_mirsalehi

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp