#girl talk: Šta kada perfekcionizam, umesto za, počne da radi protiv nas?

perfekcionizam

Samokontrola i perfekcionizam su vrlo često osobine, na kojima bi nam drugi pozavideli. Ipak, postoje trenuci u životu, kada ne možemo da utičemo na situaciju, okolnosti, a naš perfekcionizam u tom trenutku kulja, guši nas i tera da delamo čak i onda kada smo potpuno onemogućeni da učinimo bilo šta.

Psiholozi perfekcionizam definišu ne kao običan teret, već kao tri različite vrste tereta, jer prema psiholozima, čoveka opsedaju čak tri vrste perfekcionizma, sa kojima se jako teško boriti.

@camillestyle

#Perfekcionizam orjentisan na sebe

Ne postoji dan kada ne radite na sebi, ne zadajete sebi nove ciljeve i izazove. Ova vrsta perfekcionizma zvuči savršeno i preko potrebno svakom od nas. Ipak, šta onda kada izneverite svoja očekivanja. Postajete razočarani, ljuti, samokritični i preteško vam je da sebi oprostite neuspeh. Psihološki, to može da bude pogubno po vas!

#Perfekcionizam orjentisan ka drugima

Kao da već nije dovoljno što od sebe očekujete previše, vi svoj perfekcionizam projektujete i na druge. Vi sve uvek znate najbolje, ne prezate da prema drugima postavite očekivanja i onda vas iznenađuje što ljudima vaše društvo sve manje prija.

Pročitajte: Pitanje dana – Kako da prestanemo da radimo protiv sebe?!

#Socijalno orjentisan perfekcionizam

Kada dostignete i ovaj stadium perfekcionizma počećete društvo da doživljavate kao sistem koji ne toleriše greške i prema sebi ćete postati još strožiji i zahtevniji. Ovaj, poslednji stadijum perfekcionizma dovodi do burn out-a u svim životnim sverama i od vas ostaje samo isprazna ljuštura onemogućena da se izbori za sebe i svoje ciljeve.

@4chairs

Zato je neophodno da što pre prihvatite sebe, upoznate svoje mogućnosti i pred sebe postavite realna očekivanja. Ništa nije nemoguće ako radite i trudite se, ali i ako sebi uz to, date barem malo oduška. Postanite perfekcionista u osluškivanju i razumevanju sebe, pa će rad na sebi umesto stres, postati uživanje.

Foto: @danilevskayaamy

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp