Pet lekcija koje niste naučili u školi

Odličan uspeh i primerno vladanje san su svakog roditelja za svoje dete. Loša vest je da život ne funkcioniše baš uvek kao škola. Pred nama su svakoga dana brojni izazovi sa kojima nekada ne umemo tako lako da se izborimo, iako smo godinama čitali svaku lektiru i znamo i sinuse i kosinuse i najkomplikovanije hemijske reakcije.

Nespremnima ovo može delovati komplikovano, ali kako bismo bili bolji u određenim aspektima života, jednostavno moramo raditi na samorazvitku – svakoga dana! Jačanjem i građenjem sebe samog postajemo bolji u svemu drugom. Sa vama delimo pet lekcija bez kojih ćete ponavljati u predmetu zvanom život:

Komunikacija

Kako biste bili efektivni, vaša komunikacija mora biti namerna. Dobro, povremeno možete reći nešto nepromišljeno i to može da upali, ali to je uglavnom izuzetak, a ne pravilo. Budite svesni šta govorite, kako i kada to želite da kažete. I ono najvažnije je da uvek imate na umu da je težina izgovorene reči veća od bilo kog tega. Setite se pesme Branka Miljkovića – Ubi me prejaka reč.

Lični razvoj

Put do ličnog razvoja podrazumeva rešavanje problema. Uspeh je isto to. Naravno, neke stvari su komplikovane, ali ako ih rešavate deo po deo i onda sklopite ponovo, nećete verovati šta ćete sve uspeti da stvorite. Rešavajte stvari postepeno, usavršite ih, a zatim ih spojite u celinu. I zapamtite – ne postoji nemoguće, samo će vam za neke stvari trebati malo više vremena. Ne odustajte!

Postavljanje ciljeva

Jako je važno imati plan. Kroz život se ne može koračati poput slučajnog prolaznika, naglo skretati od zida do zida i preživljavati nekako. To jeste ponekad u redu, ali ako počnete da dajete dimenzije, dizajn, boju, ciljeve i svrhu svom životu, rezultati mogu biti neverovatni. Zamislite svoj život kao plastelin i trudite se da od njega napravite najlepšu figuru.

Liderstvo

Budite jaki, ali ne i grubi. Budite ljubazni, ali ne i slabi. Budite odvažni, ali ne i siledžija. Budite skromni ali ne i stidljivi. Budite pažljivi, ali ne i lenji. Budite ponosni, ali ne i arogantni. Imajte dobar smisao za humor i ne lupetajte gluposti.

Upravljanje vremenom

Kada radite – radite. Kada se igrate – igrate se. Ne mešajte ta dva.

I ono najvažnije – uživajte u životu bez obzira na okolnosti!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp