Search
Close this search box.

Pet navika koje će vam ubrzati metabolizam

Postoji mnogo razloga da volimo svoje telo. Zato je vrlo bitno da nam metabolizam radi kako treba.

Metabolizam nam čini veliku uslugu – sagoreva kalorije koje unosimo. Kako? Najpre moramo razjasniti da prirodno spor metabolizam nije opasan po zdravlje, tako da bi trebalo da jednostavno nastavite da se krećete i budete aktivni dokle god se osećate najbolje što možete.

Genetika tu igra važnu ulogu, ali postoje i svakodnevne navike koje mogu uticati na ubrzanje metabolizma, zato za vas izdvajamo najvažnije.

Spavajte

Nedostatak sna duboko utiče na metaboličku funkciju. Što manje spavate, to ćete više primećivati koliko vam je metabolizam spor. Telu treba vremena da se regeneriše i odmori. Pritom ovo ne znači da preko nedelje ne spavate, a onda prespavate vikend – to može samo još da pogorša stvari. Probajte da napravite raspored i da legnete malo ranije. Nismo bez razloga išli u devet u krevet kad smo bili mali!

Gradite mišiće0EEC17A076

Prosto je – što smo više mišićavi, to više kalorija naše telo sagoreva samo od sebe. Krenite u teretanu,  trčite po kraju ili vežbajte sa Dianom svake srede – pokrenite se i uživajte! Plus, na ovaj način će i vaše kosti biti zdravije. Koristi od svega ovoga? Generalno ćete biti zdraviji i imaćete više snage da se uhvatite u koštac sa svakodnevnim izazovima!

Ne preskačite obroke

Svi smo prošli kroz ovo: ponekad smo toliko zauzeti da zaboravimo da doručkujemo ili ručamo, i dok trepnemo – četiri je sata, a nismo ništa stavili u usta (ne, kafa se ne računa kao obrok!). Problem? Preskakanje obroka može šokirati metabolizam, a rezultati neće biti zadovoljavajući. Pritom, imaćete manje energije što može loše uticati na vaše emocije i misli.

Pijte vodu!

Prosto jednostavno – ako ste dehidrirani, metabolizam se uspori. Naročito leti kada ste više skloni dehidrataciji, morate piti do 2 litra vode dnevno. Ako niste ljubitelj vode, dodajte u nju malo krastavca, limuna ili ananasa  – to će vodi dati ukus koji ćete želeti iznova i iznova da okusite.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp