Search
Close this search box.

Pitaje dana: Šta kada shvatite da su vam svi drugi važniji od vas samih?

O da, vi ste dobra ćerkam, majka, supruga, prijateljica… Vi ste sve to i beskrajno uživate u svim svojim ulogama. Nesebični ste, požrtvovani i nije vam teško da druge stavite ispred sebe i svojih potreba, ali da li je potrebno da baš uvek sebe ostavite po strani?

Umesto što konstantno birnete o drugima, možda je vreme da sebe konačno stavite na prvo mesto i pobrinete se za svoje potrebe, jer tako vodeći računa o sebi, drugima dajete sjajnu lekciju o tome kako mogu biti bolja verzija sebe kada nauče kako da se o sebi i brinu.

Možda ste svoju okolinu navikli da ste uvek dostupni, tu da saslušate, ali i učinite sve što je potrebno da se vama dragi ljudi osećaju bolje. Pa ipak, ponekad dođe vreme kada je prekopotrebno da za druge postanete nedostupni i potpuno se posvetite sebi.

Ne samo da ukoliko zapostavite sebe drugima nećete biti od pomoći, već nećete uspeti ni da dođete do svojih problema, onda kada srce ostavite na terenu i to za druge. Takvim svojim ponašanjem ubrzo ćete postati ljuštura koja više neće biti dobra ni za sebe ni za okolinu.

Uostalom, baš kao što se vi morate posvetiti sebi, to moraju učiniti oni oko vas, zato je vreme da ih pustite da odrastu i osamostale se, kako bi na putu zrelosti spoznali sebe.

Voljene ljude do sada ste uvek stavljali na prvo mesto iz ljubavi i želje da budu srćeni, ipak sada je vreme za konkretno pitanje: Volite li sebe i priželjkujete li svoju sreću? Ako je vaš odgovor da, sada je trenutak da sebe stavite ispred svih i marljivo radite na svom osmehu, osećaju zadovoljstva i samopouzdanju.

Kada se malo distacirate i posvetite sebi, videćete da ste i drugima učinili uslugu dopustivši im da se osamostale, a shvatićete i ko je pored vas bio jer vas ceni i voli, a ko samo zbog tretmana koji ste mu pružali. Okretanje sebi dragocen je, ali i otrežnjujuć korak zato se na njega odvažite što pre.

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp