Pitanje dana: Sa kakvim se problemima morate suočiti kao samohrana majka?

Samohrana majka – teško je čak i čuti te reči. Majka je poziv koji životu daje neku potpuno drugu odrednicu, smer, koji možda niste želeli, ali je sada jedini smisleni. To je pravac u kome idete zbog nekog koga volite više od sebe. Ipak, kada iz nekog razloga tim putem idete sami, bez ikoga da vas uhvati za ruku, pred vama je duplo teži zadatak.

Bilo da je sudbina bila ta koja vas je načinila samohranom majkom, onda kada vam je oduzela životnog partnera, ili ste taj samostalni put same odabrale, okolina će na ovaj ili onaj način uvek imati neki sud o vašem majčinstvu, a samo ćete vi u svoja četiri zida znati koliko je zapravo teško.

@homeyou

Umesto heroine i žene kojoj je potrebna podrška, samohrana majka danas je često na meti kritike, sama i neshvaćena, a evo sa čime se sve suočava:

#Osuda

Ako ste samohrana majka koja iza sebe ima neuspeli brak, društvo koje bi danas trebalo da vas čuje, razume i podrži, često će vam zatvoriti vrata, marginalizovati vas, a što je najgore od svega, barem neko vreme i vi ćete živeti sa suptilno nametnutim osećajem krivice, onim reskim ukusom neuspeha i spoznajom da ste potpetile kao žena i majka, jer neko iza vaših vrata sebi daje za pravo da o vama misli i govori tako.

#Novi početak

Za samohranu majku početak nove emotivne veze posebno je težak i obično su iskustva žena sa mlađim muškarcima, koji u njima vide neku dečačku fantaziju, ili oženjenim muškarcima, koji u njima vide idealnu priliku za diskretan “izlet” van dosadne svakodnevice. Da biste uopšte mogli da uživate u emotivnoj vezi, pokušajte da izaberete partnera koji iza sebe ima slično iskustvo kao vi, jer jedino sa čovekom koji vas razume, novi početak mogao bi imati smisla.

#Samospoznaja

Tek kada prođete kroz fazu bolovanja i samosažaljevanja dolazi faza samospoznaje. Tek tada shvatićete da ste potrošeni od silnih suza, da ste daleki svojoj deci, da ste od sebe odavno digli ruke, a da je pred vama još mnogo toga. U tom trenutku počinje vreme samospoznaje, koje je za trasiranje puta svake samohrane majke od presudnog značaja.

Da biste čak i sami, svojoj deci bili najbolji roditelj, potrebno je prvo da spoznate sebe i uvidite za šta ste sve sposobni. Zatim da naučite da utišate tuđe mišljenje i da nipošto ne odustanete od sebe i svojih snova. Jer samo tako, svojoj deci bićete ono što je vaša dužnost, uteha, podrška i ljubav, bićete majka.

Foto: @callejane

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp