Search
Close this search box.

Popularna vikend dijeta i sve što treba da znate o njoj!

Leto je sve bliže, a sa viškom kilograma dobijenim tokom karantina se i dalje borimo. Mnoge smo režime ishrane i dijete već isprobali, ali sada je na društvenim mrežama popularan potpuno novi 5:2 način ishrane, ili vikend dijeta, a evo šta smo mi saznali o njoj.

https://www.instagram.com/p/B-Bu5XGFKYB/

Ovaj način ishrane osmislio je Michael Mosley i reč je o planu koji se ne zasniva na zabranama i ograničenjima, što nam je odmah privuklo pažnju. Ishrana je organizovana tako da se 5 dana tokom nedelje možete hraniti potpuno normalno, dok tokom vikenda treba da ograničite unos kalorija na 500.

Mosley tvrdi da periodično ograničenje unosa kalorija dovodi do gubljenja težine, koje podrazumeva najmanje stresa za telo i organizam. Još ističe da će rezultat dijete doći sporije, ali će biti stabilan i bez yo-yo efekta. Predviđen kalorijski deficit tokom vikenda je oko 2500 do 3000 kalorija, što omogućava da na nedeljnom nivou izgubimo kilogram. Ukoliko tokom ove dijete uvedete i trening barem 3 do 4 puta nedeljno, mogli biste nedeljni kalorijski deficit povećati na 8000 kalorija što bi značilo da nedeljno mršavite i do 2,5 kilograma.

https://www.instagram.com/p/B9dsxlVFFMR/

Što se radnih dana tiče, bilo bi poželjno da zaboravite na popularne cheat obroke i hranite se normalno. Ako želite da još malo ubrzate rezultat vaše dijete potrudite se da ishranu obogatite većim unosom vlakana i proteina kako biste ubrzali metabolizam. Možete pojesti red čokolade ako to želite ili počastiti sebe parčetom pice, nema nikakvih zabrana, ali je poželjno da ne dođe do preterivanja. Tokom ovih 5 dana umerenost je najbitnija.

Tokom dana sas ograničenim unosom kalorija predloženo je da se kalorije rasporede tako što ćete za doručak uneti 200 kalorija, a za ručak i večeru po 150.

https://www.instagram.com/p/B5wwWYyF-fo/

Ova dijeta trenutno je veoma popularna, pa je možda pravitrenutak da isprobamo njene benefite, ali čak i da se ne odlučimo za nju, vreme je da počnemo da biramo zdrave obroke, odolevamo slatkim iskušenjima i sami odaberemo svoj put ka fit izgledu za leto koje je pred nama!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp