#health talk: Kako da se rešite manične potrebe za slatkišima?

Vi ne samo da volite slatkiše, već ste osoba koja ima potrebu da nakon svakog obroka pojede nešto slatko. Već ste probali da svaki put kada poželite nešto slatko popijete čašu vode, ili pojedete jabuku, međutim, na kraju ipak pokleknete i opredelite se za neki slatkiš.

Postoji čak nekoliko uzroka nakon kojih se kao posledica javlja manična potreba za šećerom, a mi izdvajamo neke od njih.

Pročitajte: Važno – 5 znakova da niste tolerantni na šećer

#Ne jedete dovoljno

Ako ste na restrikciji i drastično ste smanjili svoje obroke, vaša potreba za nutrijentima nije zadovoljena, telu nedostaje energije i samim tim javlja se potreba za šećerom. Ista stvar desiće se i ako tokom dana preskačete obroke.

@negin_mirsalehi

Da biste rešile ovaj problem, potrebno je da imate tri osnovna obroka tokom dana, a poželjno je i dve užine. Na ovaj način snabdećete organizam potrebnim nutrijentima (proteinima, vlaknima i zdravim mastima) pa će potreba za slatkim izostati.

#Stres

Želja za šećerom javlja se i kod osoba koje su pod hroničnim stresom, koji podstiče lučenje hormona endorfina i serotonina, ipak, šećer će učiniti da se trenutno osetite bolje, ali neće rešiti problem. Bolje rešenje je da stres izbacite kroz neku fizičku aktivnost.

Pročitajte: 9 oslobađajućih saveta za sve iscrpljujuće i stresne dane!

#Nedostatak sna

Nedostatak sna često utiče na povećanu potrebu za hranom, a posebno šećerom. Pokušajte da kreirate rutinu spavanja, koja će postepeno prerasti u naviku i tako smanjiti potrebu za šećerom, koja vas muči tokom celog dana.

simptomi pms-a
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp