Pozorište – Najbolji način da negujemo umetnost

Mesec maj polako ali sigurno odbrojava svoje dane, upozorava nas da se proleće uskoro završava, golica nas i opija. Ipak, sa upozorenjem o kraju proleća i početku leta, maj kao da nas nervozno opominje na još nešto… Šta li to pokušava da nam kaže?

Ostalo je još samo dvadesetak dana do zatvaranja ovogodišnje pozorišne sezone i zato nas maj opominje da pohitamo u pozorišta i nahranimo našu dušu nekom kvalitetnom predstavom, pre nego što se teške zavese spuste i ostanu zatvorene sve do oktobra.

Jedan od najkreativnijih i najkvalitetnijih načina da utrošite svoje slobodno vreme svakako je odlazak u pozorište. To je idealan način da istovremeno provedete vreme u kvalitetnom društvu, posvetite nekoliko sati umetnosti, zatim o svojim utiscima i porazgovarate i tako se bar na neko vreme oslobodite stresa, svakodnevnice, briga…

Nekada je odlazak u pozorište predstavljao pravi događaj. Za to se birala posebna toaleta i još posebnija pratnja. O tome se pričalo danima, novine su pisale preporuke za predstave i objavljivale kritike, a ulice Beograda u noći izvođenja dela postajale su prepune šarenog sveta i dama sa šeširima. Međutim, nećemo i ne možemo reći da su danas pozorišta prazna, jer to svakako ne bi bilo istina. Pompeznost XX veka svakako je isčilela, ali u noći izvođenja predstava za koje u Beogradu zna da se traži karta više, ispred pozorišta i danas se nalaze ljudi koji čekaju da svoju noć provedu izrazito kvalitetno. Dakle, pozorište kao institucija nikako nije zaboravljeno danas.

Mi vas pozivamo da, ukoliko imate vremena, odvojite nekoliko sati ovog poslednjeg meseca pozorišne sezone i posetite neko od pozorišta da biste uživali u jednom veoma ličnom činu izvođenja umetničkog dela. Pred vašim očima odvijaće se živa i gotovo opipljiva priča koja će vas obuzeti i naterati na razmišljanje, saživljavanje i razumevanje. To je uistinu svrha umetnosti – proživeti je.

I ako ipak uspete da pronađete malo vremena i poslušate nas, MCT ima i predloge predstava koje bi svakako vredelo pogledati!

foto: Suzana Sarić

Ukoliko ste opijeni prolećnim raspoloženjem koje donosi maj i ljubitelj ste dugih suknji u gloh, muzike i lepih žena, pravi izbor za vas biće predstava Ljubav i moda u Operi i teatru Madlenianum. Za tili čas vratićete se u šezdesete godine XX veka, uživaćete u romansi, modi i pesmi. Poneseni tom energijom uz taktove dobro poznate numere Devojko mala… uživaćete u ovom rimejku popularnog filma i barem na trenutak osetićete se bezbrižno, šareno i u ljubavi. Ovo nije samo šareni spektakl, pred nama je priča o entuzijazmu, podsetnik na neke osnovne etičke vrednosti, koje su danas neretko stavljene u drugi plan.

Ako želite da u pozorište povedete svoje mališane i od malena im usadite ljubav prema teatru, predlažemo naravno pozorište Boško Buha. Ovo pozorište nudi širok repertoar dečijih predstava, ali ono što je osveženje ove sezone je Aladinova čarobna lampa u režiji Milana Karadžića. Ovo je treća postavka priče o Aladinu na sceni ovog pozorišta i ovoga puta poruka mališanima malo je drugačija nego do sada. Aladin u procesu sazrevanja stiče svest da će svoju princezu pridobiti jedino ako nešto postigne sasvim sam, svojom hrabrošću i odlučnošću. On ne koristi želje koje bi mu duh iz lampe ispunio da bi fascinirao princezu. Između duha i Aladina razvija se jako prijateljstvo i duh dobija ulogu učitelja mladiću koji tek stiče iskustvo i upoznaje život. Mališani će se zabaviti, ali i mnogo toga naučiti iz ovog komada, a kući će se vratiti prepuni utisaka i komentara.

foto: Nenad Petrović

Kada najradije birate klasik, naša preporuka je svakako da pogledate Glogovca u ulozi Hamleta u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Ovoga puta ludilo princa Hamleta nije samo privatno pitanje, radi se o ludilu cele države, kolektivnoj paranoji, preispitivanju ratne smislenosti… Da li je osnovno geslo ove adaptacije velikog Šekspirovog dela Živi, umri, ponovi… I zašto je to tako, pogledajte upravo ovih dana u JDP-u. Koliko se ova postavka razlikuje od ostalih i šta u kontekstu ove adaptacije znači Biti ili ne biti… otkrijte sami.

Ako je vaš pozorišni izbor komedija posetite Narodno pozorište i pogledajte njihovu adaptaciju Nušićeve Gospođe ministarke. Nasmejte se dobro poznatom fenomenu pokondirene tikve. Pogledajte kako se kroz komiku pokreta, reči i karaktera stvara jedan tipski junak i uživajte u aktuelnosti koju ova predstava ima i danas. Sterija je smatrao da smeh leči, a predstavljeni karakter popravlja ljudsku narav, a Nušič ga je u tome verno sledio. Pogledajte i vi i ocenite da li su naši največi dramski pisci bili u pravu i kada stignete kući, zapitajte se da li ste stigli kao bolja verzija sebe.

A ukoliko ipak nismo pogodili vaš ukus pogledajte pozorišne repertoare za mesec maj, pozovite sebi dragu osobu, nabavite karte i uživajte jedne večeri u svim čarima teatra, odigranog života, dobro napisanog scenarija, osećaja koji prožima biće kada se čuje dobra glumačka dikcija i pre svega prepustite se osećanju uživljavanja u umetničko delo.

Umetnost je deo naše prirode. Zato vas pozivamo da je negujete.

Teodora Vuković
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp