Nutricionisti otkrivaju: Šta su prazne kalorije i kako da ih izbacimo iz ishrane?

Iako ste barem jednom čuli termin prazne kalorije, malo je verovatno da zaista znate na šta se on odnosi. Kako kažu nutricionisti, prazne kalorije nalaze se u visoko kaloričnim namirnicama, koje sa druge strane nisu bogate nutrijentima potrebnim našem organizmu.

Telo proizovi energiju od praznih kalorija, od kojih ne dobija ni vitamine ni amino kiseline, niti jedan nutrijent potreban za njegovo funkcionisanje.

Pročitajte: Šta je intuitivna ishrana?

Prerađene namirnice, koje po poravilu imaju visok nivo masti i šećera prve su na listi namirnica koje sadrže prazne kalorije.

Ako želite da iz ishrane izbacite prazne kalorije i bazirate se na namirnice bogate nutrijentima, barem na neko vreme trebalo bi da prestanete da jedete bela peciva, slatkiše, mesne prerađevine, brzu hranu, prženo, ali i da izbegavate sokove, alkohol i energetske napitke.

prazne kalorije

Ovo je svojevrsni izazov, te se potrudite da namirnice izbacujete jednu po jednu, kako organizam ne bi doživeo šok. Za početak izazovite sebe da sedam dana ne konzumirate slatko, a onda iz nedelje u nedelju ovom izazovu dodajte po jednu grupu kritičnih namirnica.

Da u periodu čišćenja ne biste bili konstantno gladni, nutricionisti preporučuju da uz svaki obrok povećate količinu salate, jedete više celovitih žitarica, svežeg voća i umesto kravljeg u ishranu uključite biljna mleka.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp