Kako da raspolažete svojim vremenom

Kada bismo mogle da biramo koju supermoć bismo volele da posedujemo, to bi bila sposobnost da povećamo broj sati u danu. Ili da stvorimo neki procep u svemiru gde vreme ne teče, i onda da odemo tamo i pozavršavamo hiljadu i jednu obavezu koju smo napakovale sebi. Ali, avaj, to nije opcija. Sva sreća pa postoji nekoliko trikova koji će nam pomoći da dupliramo svoju produktivnost svakog dana. Sve se vrti oko prioritetnih zadataka, kontrole rasporeda i praćenja napretka!

Pravilo ,,dva minuta“

Ako imate zadatak na vašoj to-do listi koji se može obaviti za dva minuta ili manje, uradite ga što pre. To bi mogao biti brzi odgovor na mejl, telefonski poziv ili rasklanjanje radnog stola. Ove stavke je najbolje rešiti odmah, kako biste imali vremena za bitnije stvari.

Odredite vreme za razmišljanje

Duboko, kreativno razmišljanje se ne pali i ne gasi na dugme. Ne dolazi tačno na pauzi između sastanaka, a kada se prekine iznenadnim telefonskim pozivom – nestane. Sprečite da se to desi tako što ćete ,,zakazati“ sastanak sa svojim mislima, kada nećete proveravati telefon ili kompjuter. Ovaj sastanak sazlužuje jednaku pažnju i poštovanje kao i svaki drugi radni zadatak koji dobijete.

Izbegavajte da radite više stvari odjednom

Raditi više stvari odjednom (multitasking) je mnogo manje produktivno nego da završavate jedan po jedan zadatak. Ako želite da odradite nešto kako treba, fokusirajte se samo na to. Ukoliko vas činjenica da ćete kompromitovati svoju efikasnost ako ,,multitaskujete“ ne plaši, razmislite o ovome: studije pokazuju da kada radite više stvari u isto vreme možete umanjiti svoj IQ!

Razvijte sistem i držite ga se

Ponekad najviše vremena oduzima početak. Ako razvijete sopstveni sistem i pridržavate ga se, vaš posao će teći rekom postignuća (ma koliko poetično zvučalo). Napravite uveče listu zadataka za naredni dan, a onda ujutru počnite najpre od najtežih stvari. Ispitajte kakav ritam vama najviše odgovara, i kad ga jednom pronađete – ne ispadajte iz njega.

Budite svesni svojih prioriteta u svako doba

Previše prioriteta znači da nema prioriteta. Ako imate dve ili tri stavke na vašoj listi koje morate da uradite, onda ćete te dve stvari i uraditi. Međutim, ako imate od pet do deset stvari koje treba da uradite, stići ćete da uradite možda jednu i po. Teret i anksioznost koju bude tih deset zadataka će vas iscrpiti i osetićete se napeto. Odložite ili ignorišite nešto kad god možete. Ako postoje neke stvari koje su krucijalne za dalji rad, uvek se suočite prvo sa njima.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp