Search
Close this search box.

Roditeljstvo: Zašto je ostajanje u braku, samo zbog dece, veoma loša odluka?

Kada se ljubav ugasi, poštovanje nestane, a razumevanja baš i ne pronalazite za svog brašnog partnera, poslednja stvar zbog koje bi trebalo da ostanete u braku su vaša deca.

Deci je za odrastanje neophodno zdravo okruženje iz kog će naučiti kako da se ophode prema životu i ljudima. Ako odrastaju u porodici, u kojoj roditelji ne gaje zdrave odnose jedno prema drugome, ono će naučiti samo šta su patnja i bol i to prerano.

Ma koliko će vaše dete teško podneti razvod, podneće ga ipak mnogo bolje nego što će podneti svaku vašu žučnu raspravku i mnoge neprospavane noći.

Ako želite da ostanete dobri roditelji postoji bar nekoliko razloga zbog kojih je brak, samo zbog deteta, zaista loša odluka.

Vaša deca primećuju da ne poštujete jedno drugo

Deca izrazito snažno osećaju napetost između vas, čak i onda kada mislite da su još suviše mali da bi razumeli šta se dešava.

Tokom odrastanja, deca će sebi postaviti gomilu pitanja, kao što su: Zašto mi nikad ne idemo na porodični ručak? Zašto mama i tata komuniciraju samo kada viču? i slično.

Što više stiče svest o vašem odnosu, vaše dete će biti nesrećnije, jer će tenzija biti jedina energija koju svakodnevno oseća oko sebe. Međutim, deca samo žele da im roditelji budu srećni, pa makar to značilo i da više ne budu par.

Vaša odluka utiče na život vašeg deteta

Možda čak niste ni svesni, ali deca će prolaziti kroz veoma težak period tokom odrastanja, upravo zato što vi svoju tenziju ne možete da prikrijete 24/7. Ne samo da ćete se u kući raspravljati, nego više nećete moći sve da držite pod kontrolom ni u javnosti, a vaše dete biće dužno da svojim prijateljima odgovara na ona veoma neprijatna pitanja o vašem čudnom ponašanju.

Ne dajete dobar primer detetu

Ukoliko vaša deca odrastaju u lošem braku, imaće traume da sami stupe u bračni odnos. Deca uče po modelu, a u ovom slučaju model nije bio poučan. Mnogi ljudi, koji su deca lošeg braka, kasnije ne žele da se venčaju, jer ne žele da ponovo prožive ono što su proživeli u braku svojih roditelja.

Da li zaista msilite da je uredu da svoju decu rešite ljubavi i iskustva formiranja sopstvene porodice? Dobro razmislite o tome.

Stvari među vama neće postati bolje, jednom kada dete odraste i ode

Vaše dete će odrasti i imati svoj život. U tom trenutku vas dvoje ostajete osuđeni jedno na drugo. Ništa neće postati bolje, nagomilana tenzija samo će eskalirati, a vi ćete doći u period života u kome razvod nema zaista nikakvog smisla, kada ste već do sada ostali zajedno.

Isto kako morate da mislite na svoje dete, morate misliti na sebe. Uostalom, preduslov za srećno odrastanje su srećni i nasmejani roditelji, koji možda žive odvojeno, ali su ljubazni jedno prema drugome i dogovaraju se oko svoje dece i njihovog vaspitanja.

Zaista je bitno da razmislite o ovome i zapitate se, kakav će vaš život u takvom odnosu, biti onda kada vaše dete započne samostalan život.

Deca bi zaista trebalo da vide zdrav odnos između vas

Vi ste jednostavno primer svojoj deci. Ako želite da dete osposobite za odnose sa ljudima, morate mu pokazati kako izgledaju zdravi međuljudski odnosi, koji podrazumevaju nežnost, empatiju, ljubaznost i podršku. Ako vaše dete stalno prisustvuje vašim svađama, biće potpuno nesposobno da se u društvu svojih vršnjaka ponaša bez agresivnih ispada.

Zapamtite, vaše dete će imati priliku da vidi kako zdrav brak izgleda i biće mu teško što to u svojoj kući nije imalo priliku da vidi.

Svojoj deci zaista dugujete da barem kao roditelj date svoj maksimum, zato nipošto ne dozvolite da odraste u toksičnoj sredini. Najbolje što možete da uradite je da se sporazumno raziđete, uz poštovanje i da o svom detetu donesete zajedničke odluke. Svom detetu morate govoriti samo najbolje o drugom roditelju i naučiti ga da su ljubaznost, razumevanj i podrška, osećanja koja prema svom bivšem partneru i dalje gajite, jer je pre svega dobar roditelj vašem detetu.

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp