Search
Close this search box.

Pitanje dana: Da li to što ste sebični može biti vrlina?

sebičluk

Da li vam je jedna od prvih asocijacija na reč “sebičluk” mana? Ako jeste, do kraja ovog članka ćete možda sasvim promeniti mišljenje, jer je vreme da počnete da mislite, pre svega, na sebe. 

Ova reč je vremenom poprimila negativno značenje i kada za nekoga kažemo da je sebičan, obično odmah pomislimo na to da mu nije stalo do drugih. Razmislite. Da li uopšte možete misliti o drugima ako, pre svega, ne mislite o sebi? Da li ste znali da je sebičnost zapravo vrlina zadovoljnih ljudi? Ako niste zadovoljni sobom, možda je pravo vreme da postanete sebični odmah!

Pročitajte: Sebičlukom možemo privući druge – evo kako!

Naučite da kažete “Ne”. Ovo je reč koju nikako ne bi trebalo da izbegavate ukoliko mislite na sebe. Niko nema prava da vas natera da činite ono što ne želite. Ako vam se ne ide negde gde vas zove društvo – nemojte ići samo da biste njima udovoljili, ako za to trenutno niste raspoloženi. Nemojte da razmišljate o trenutnoj povređenosti druge osobe. To što neko ne poštuje vaše “Ne”, znači da ne poštuje ni vas. Onda kada naučite da naglas kažete tu čarobnu reč od samo dva slova, ljudi oko vas će vas više poštovati. Videćete. 

@tavimart

Cenite svoje slobodno vreme. Samoća je sasvim prihvatljiva dokle god vam prija. Nemojte se truditi da budete u društvenim krugovima samo da bi drugi videli da ste prisutni, ako vas to suštinski ne ispunjava. Ostavite sebe sebi kada imate tu potrebu. Samoća, između ostalog, podrazumeva da imate vremena za sebe i bogaćenje svog unutrašnjeg sveta – dakle i kada ste sami vi radite na sebi. 

Ne stavljajte druge ispred sebe. Osobe koje svoje potrebe stavljaju na prvo mesto okolina doživljava kao vođe. Kada glasno iskazujete svoj stav i svoje potrebe, drugi vas smatraju zrelim, samosvesnim i odgovornim, što otvara mogućnosti za uspeh u poslovnom svetu. Vaš stav imaće težinu samo kada ste iskreni i jasno ga izgovarate. 

Pročitajte: Strah od promene i kako ga prevazići?

Nemojte čak ni partnera stavljati ispred sebe. Koliko god da ste zaljubljeni, nemojte biti jedni od onih koji sebe i svoje potrebe i život podređuju voljenoj osobi. Ljubav prema sebi znači ljubav prema drugima. Veza, kakve god vrste bila, jeste kompromis. Voljena osoba, baš kao i prijatelji i poslovni saradnici, ceniće vas više kada postupate prema sopstvenim osećanjima i prioritetima. 

Budite umereni u svojoj sebičnosti. Jedno od najvažnijih životnih pravila je to da je umerenost ključ zadovoljstva i životne ispunjenosti, pa nemojte preterivati ni kada je o ovoj osobini reč. Naučite da napravite balans i udovoljite sebi.

Uživajte u vremenu koje provodite sami i bićete srećni i kada budete u društvu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp