#gitl talk: Strah od promene i kako ga prevazići?

strah od promene

Strah od promene jedan je od najčešćih strahova, sa kojim se suočava veliki broj ljudi i jedan od strahova koji se pre ili kasnije uspešno prevazilazi, upravo zbog činjenice da su promene sveprisutne u našim životima.

Svaki izlazak iz zone komfora i suočavanje sa promenom iziskuje određeni rizik i napor, međutim, neretko, kada se okrenete iza sebe shvatite da su promene, kojima ste se prilagodili, uglavnom najbolje odluke koje ste u životu doneli.

Pročitajte: #girl talk: Kako prevazići strah od napuštanja?

Ipak, nije svaka promena ista. Postoje promene, sa kojima se rado suočavate, jer ste ih sami priželjkivali, one, pred kojima strepite, ali se na kraju na njih ipak odvažite, a postoje i one promene, kojima se svim silama opirete.

Iako postoje promene koje su neminovne i one o kojima sami odlučujete, da bi one imale pozitivan ishod, zajedničko im je samo jedno – ne smete im prići sa strahom.

Takođe, važno je da promene ne gurate od sebe zato što ste lenji i pomisao da se odreknete konformizma vam stvara paniku. Jer sve što preraste u dosadnu rutinu, samo je siguran put ka vašem regresu, a to je poslednje što u svom životu želite.

Pročitajte: Pet stvari koje se promene kada stupite u brak

Kada je o promenama reč, važno je još i da shvatite da je vaš put ka najboljoj verziji sebe satkan od njih. Upravo zbog toga strah od promene znači siguran korak unazad. Promena je dakle siguran put ka rastu i razvoju vaše ličnosti.

Još jedna važna lekcija odnosi se na vaša očekivanja. Svako veliko očekivanje sa sobom nosi stres i potencijalno razočaranje. Zato na put promene krenite sa minimumom očekivanja i dopustite sebi da se iznenadite činjenicom da možete mnogo više.

I poslednji i možda najvažniji savet kada je prihvatanje promene u pitanju je činjenica da nikada u životu ne može sve i odjednom. To znači da sveobuhvatne promene uglavnom završe neuspehom, dok su neuporedivo uspešnije one koje se izvode korak po korak, sitnim promenama ka krupnom cilju.

Bitno je da sebi kažete da se promene moraju desiti, da to prihvatite i suočite se sa strahom od neizvesnosti. Pre konačnog ishoda, ne možete znati da li će vam promena doneti nešto dobro ili loše, pa ipak, odvažite se da pođete na taj put, jer sigurno je da ćete doživeti novo iskustvo, spoznati sebe i naučiti novu lekciju, što je svakako bolje od sigurne zone komfora, u kojoj se nikad, ništa konkretno ne dešava.

Foto: @jessnoons

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp