Search
Close this search box.

Self care: Kako da postanete bolja verzija sebe?

Svakome od nas, osnovna vodilja kroz život je želja za razvojem, i to ne samo onim u karijeri, na koji većina pomišlja, već na rast i uspeh u svakom životnom segmentu, jer život i nije ništa drugo do svakodnevno uloženog truda u to, da pre ili kasnije postanemo osoba, koja smo oduvek želeli da budemo.

Da biste se na taj put otisnuli neophodno je da pred sobom imate cilj, kao i jasnu sliku o svojim kvalitetima, jer da biste uspeli, morate znati koliko vredite i možete.

Iako ćemo na putu ka svom cilju mnogo puta pasti, to nikako nije povod za odustajanje. Svaki pad zapravo je jedna lekcija i povod za ustajanje. Upravo ta iskustva neuspeha zapravo su ona koja nas najviše inspirišu na svakodnevnu promenu i rad na sebi.

Ulaganje u sebe i svoj razvoj je jedina sigurna investicija u životu, a vi ste jedina osoba koja zaslužuje da sve što imate u nju i uložite, zato je krajnje vreme da zastanete, napravite jasan plan i cilj, zatim razmislite o navikama, koje morate usvojiti, kako biste uspeli da stignete do cilja. Kada napravite svoj mali projekat: Kako da postanete najbolja verzija sebe – vreme je za akciju!

Izdvojili smo za vas dve grupe saveta, koji će vam pomoći da postanete najbolja verzija sebe.

Prva grupa saveta odnosi se na promenu načina razmišljanja, jer da biste uspeli, morate naučiti da verujete u sebe i neminovnost uspeha!

#1. Razgovarajte sa sobom, postavljajte sebi pitanja i duboko istražite sebe, kako biste dobili pravi odgovor.

#2. Naučite da je savršenstvo zapravo jedinstvenost. Ne gledajte druge i ne poredite se sa njima, već negujte svoje posebnosti.

#3. Naučite da uživate u trenutku, jer su upravo trenuci ono što život čini vrednim.

#4. Nije sebično brinuti o sebi. Tek kada sebi obezbedite mir i sreću, moći ćete potpuno da se posvetite drugima.

#5. Prava sreća je umeće da usrećite voljene, ne zaboravite to!

#6. Ponekad je neophodno napraviti pauzu, osloboditi se stresa i duboko razmisliti o sledećem koraku.

#7. Uspeh će doći tek kada prestanete da se žalite i počnete da radite na tome da vam bude bolje!

#8. Ne postoji nemoguće. Budite hrabri i suočite se sa svime što vas sputava!

Drugu grupu saveta predstavljaju taktičke navike, koje će vam definitivno pomoći da uspete, ukoliko počnete redovno da ih primenjujete.

#1. Budite zahvalni

Na kraju svakog dana razmislite o svemu što je dobro i zahvalite se na tome. Sreća dolazi tek onda kada naučimo da budemo zahvalni na sitnicama i vidimo sve ono što imamo, umesto svega onoga što nam nedostaje. Zahvalnost je zaista preduslov za sreću.

#2. Poboljšajte fokus

Naučite da povećate nivo sopstvene pažnje. Tako ćete se uvek fokusirati na najvažnije segmente života i tačno znati na čemu morate da radite u datom trenutku.

#3. Naučite da budete sami

Zaista je važno da svakog dana budete potpuno sami sa svojim mislima, makar pola sata, kako biste doneli odluku o novim potezima i razmislili o svojim postignućima. Samoća je jedini način da uspostavite sopstveni balans i zato morate usvojiti ovu naviku.

#4. Naučite da idete korak po korak

Svaki cilj razbijte na nekoliko malih koraka, organizujte svoje dane i vreme, tako da svaki dan napravite jedan mali korak i jedno malo postignuće, to je jedini siguran put do cilja.

#5. Ne odugovlačite

Suština uspeha je u dobroj organizaciji i u delanju bez odlaganja. Dajte sve od sebe da poštujete plan koji ste sebi zadali. Ukoliko uradite više od 70% stvari sa vašeg dnevnog popisa obaveza, od vas će definitivno biti nešto, zato ne odugovlačite!

Ukoliko želite da postanete najbolja verzija sebe, verujte i uložite svoj maksimum. Trudite se i usvojite navedene navike, jer su one zaista podrška, pa čak i sredstvo na putu ka uspehu.

Svaki dan započnite mišlju da sebi dugujete da ostvarite snove, a onda za vas nemoguće ne postoji!

Teodora Vuković


Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp