Bolje od analgetika! Evo kako da na prirodan način ublažite simptome PMS-a

simptomi pms-a

Svaka od nas i bez gledanja u kalendar zna da se bliže oni dani u mesecu, jer već i do nedelju dana ranije počinjemo da se suočavamo sa simtomima PMS-a poput migrena, nesanice i bolova u donjem delu stomaka i leđa.

Kada su simtomi PMS-a na snazi, spas nalazimo u analgeticima, bez kojih ne izlazimo iz kuće. Ipak, lekovi utiču samo na bolove i trenutno ih ublažavaju, dok promene raspoloženja, nervoza, nesanice i daleje ostaju. Kako biste dugoročno i temeljno rešile problem sa simtomima PMS-a trebalo bi da lek potražite u konzumaciji prirodnih čajeva.

Pročitajte: Da li ste znali? Zeleni čaj blagotvorno utiče na naše mentalno i fizičko zdravlje, pa čak i na lepotu!

#Čaj od nane

Od davnina su žene koristile nanu kako bi se rečile stomačnih tegoba, a kada su menstrualni bolovi u pitanu ovaj napitak ima posebno učinkovito dejstvo. Dve kesice čaja prelijte kipućom vodom, odstavite da odstoje oko 5 minuta i već za pola sata menstrualni bolovi biće daleko blaži ili će potpuno prestati.

#Mešavina protiv bolova

Ukoliko imate baš jake bolove u stomaku i leđima napravite same mešavinu od koje će sve tegobe nestati za manje od pola sata.

Pomešajte po 200mg suvih listova koprive i lucerke, listova maline, virka i nane. Ovu mešavinu čuvajte u dobro zatvorenoj tegli i pre svake upotrebe sadržaj dobro izmešajte. Jednu kašiku mešavine prelijte kipućom vodom i posle 5 minuta procedite. Kako biste efikasno otklonili menstrualne grčeve, popijte dve šolje čaja na dan.

Pročitajte: Šta je zdravije – kafa ili čaj?

#Čaj od matičnjaka

Ukoliko imate problem sa stresom i nesanicom uvrstite u svoju rutinu šolju čaja od matičnjaka koju ćete popiti pred spavanje. Telo će vam se umiriti, nervi opustiti a vi ćete utonuti u san poput malog deteta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp