#health talk: Kako da rešite problem sporog metabolizma?

spor metabolizam

Spor metabolizam jedan je od najčešćih krivaca koje žene navode kada govore o tome što još uvek nisu smršale. Ipak, retko koja dama može da da odgovor na pitanje: Šta je zaista metabolizam i kako funkcioniše?

Metabolizam objedinjuje sve biohemijske procese koji se odigravaju u našem telu i održavaju nas u životu. Da bi telo obavljalo metaboličke procese potrebna mu je energija – bazalni metabolizam. Bazalni metabolizam predstavlja minimalnu količinu energije koja je telu potrebna da funkcioniše u stanju mirovanja. U zavisnosti od visine BMR-a (bazalnog metabolizma) govorimo da osoba ima spor, odnosno brz metabolizam.

Pročitajte: Nutricionisti otkrivaju – Šta su prazne kalorije i kako da ih izbacimo iz ishrane?

Veličina BMR-a zavisi od telesne mase, sastava, uzrasta, pola, zdravstvenog stanja osobe, ipak, postoji niz stvari koje možemo učiniti kako bismo podigli visinu BMR-a i na taj način ubrzali metabolizam.

#Ne preskačite doručak

Kada se telo budi neophodna mu je energija, kako bi otpočelo da obavlja svoje vitalne funkcije. Unosom prvog nobroka obaveštavamo metabolizam da smo se probudili i da je našem telu potrebna energija, kako bi neometano funkcionisalo.

#Uvrstite proteine u ishranu

Ako želite da ubrzate metabolizam najbolje bi bilo da svaki vaš obrok u sebi sadrži određenu količinu proteina, a pre svega da doručak bude bogat istim. Metabolički procesi zavise od enzima, koji se sastoje od proteina, pa samim tim utičete direktno na rad metabolizma.

#Ne preskačite trening

Kada tokom treninga aktiviramo velike mišićne grupe, telo troši više energije, što direktno utiče na povećanje BMR-a. Da bi trening uticao na rad vašeg metabolizma potrebno je da kombinujete kardio vežbe sa vežbama snage.

Pročitajte: Kako se vratiti treningu posle godišnjeg odmora?

#Ne izbegavajte hranu bogatu vlaknima

Naše telo ne može da svari vlakna iako to konstantno pokušava, samim tim potrošnja kalorija se povećava. Nutricionisti preporučuju da unos vlakana tokom dana bude oko 30g, te u ishranu uvrstite pirinač, osvene pahuljice i lisnato zeleno povrće.

#Poboljšajte kvalitet sna

Nedostatak sna ne usporava metabolizam, ali stvara hormonski disbalans koji utiče na apetit. Kada smo neispavani imamo veći apetit, povećava se potreba za šećerom, a sve to utiče na smanjenje BMR-a.

maske za spavanje

#Hidratacija

Voda je neophodna kako bi naš metaboolizam funkcionisao kako treba, pored toga studije su pokazale da unosom vode povećavamo potrošnju kalorija.

Ukoliko se uspešno pridržavate svih ovih saveta vaše BMR porašće, a spor metabolizam više neće biti izgovor za onih pet kilograma viška, koje nikako da skinete.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp