Search
Close this search box.

#health talk: Šta se dešava sa vašim telom kada prestanete da jedete noću?

Ponekad nam ona noćna užina tako dobro legne, ali da li ste ikada pomislili kako bi se vaše telo osetilo kada ne biste jeli noću nedelju ili više dana? Zapravo, osetili biste se mnogo drugačije. Ukoliko prestanete da jedete jedno četiri ili pet sati pre spavanja, možete poboljšati svoje zdravlje i dobrobit, a vremenom i varenje.

Osim toga, ako jedete neposredno pred spavanje, možete imati teškoća da zaspite i san vam se može prekidati tokom cele noći. Ukoliko se previše najedete, može vas mučiti i stomak, a ni to ne želimo. Zato spustite taj čips i bolje popijte čašu vode pred spavanje.

Pročitajte: #health talk: Kako da se rešite manične potrebe za slatkišima?

Vaše telo će vam biti zahvalno, a evo i zašto:

Stabilan nivo šećera u krvi

Kada izbacite prerađenu i/ili zaslađenu hranu pre spavanja, vaš nivo šećera u krvi  će biti normalizovan dok spavate, pa ćete izbeći scenario u kom se budite tokom noći. Odmorićete se bolje i probuditi osveženi.

Bolje ćete se osećati ujutru

Da se nadovežemo na prethodnu stavku. Ukoliko prestanete da jedete slatkiše i masnu hranu, ujutru ćete se osetiti drugačije – osetićete se bolje. Naime, nećete osećati onu neprijatnu nadutost.

Bolje ćete spavati

Vaše varenje ne radi punom parom noću. Zato ako jedete nešto jako za večeru ili ako kasno jedete, može doći do prevelikog naprezanja vašeg sistema za varenje. Posledice toga su nadutost i buđenje tokom noći.

Pročitajte: 5 stvari u vašoj sobi koje vam ometaju san

 

Imaćete više mišića

Sat u vašem telu reguliše i lučenje hormona. Određeni hormoni se luče ujutru, a određeni uveče. Jedan je, na primer, melatonin, koji čini da vam se spava, a drugi je somatotropin, poznatiji kao hormon rasta, koji vam pomaže da dobijete na mišićnoj masi. Lučenje somatotropina pojačava se ukoliko posle večere ne pojedete ništa!

Efektivnije jutarnje vežbanje

Ovo važi ukoliko ne jedete pre jutarnje gimnastike, već se pokrenete čim se probudite. Taj period vam može pomoći da sagorite više masnoća tokom vežbanja.

Manje upala

Preskakanje grickalica pred spavanje može pomoći telu da regeneriše mišiće i smanji upale u telu. Jednostavno, daćete više vremena telu da se oporavi i pripremi za naredni dan.

Stabilniji nivo gladi sledećeg dana

Kada ne jedete neposredno pred odlazak u krevet, to će umanjiti lučenje grelina, hormona gladi, sledećeg dana, što znači da ćete imati bolju kontrolu nad svojim apetitom.

Foto: @talysubscriptions

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp