Search
Close this search box.

Šta su mind mape i kako će vas dovesti do uspeha?

Da li ste nekad čuli za mind mapu karijere? Mind mapa je tehnika mapiranja uma, kroz koju spoznajete svoj um i razmišljanja, prenosite svoje ideje na papir i olakšavate njihovu realizaciju. Ova tehnika može se primeniti na mnoge životne segmente, a posebno je korisna u oblasti vašeg posla, jer možete lakše organizovati svoje želje vezane za posao kojim se bavite.

Mapa vaše karijere kreće od vaše prve misli vezane za posao. Stavite svoju misao na papir i videćete kako jedna misao vodi ka drugoj i uskoro ćete pred sobom, na parčetu papira imati viziju svojih budućih projekata i mesta na kome želite da se vidite u svojoj karijeri.

U samom centru mapre, napišite šta želite da mapirate, u ovom slučaju to je karijera. Zatim, neka sledeća stavka budu vaši kratkoročni ciljevi na trenutnom radnom mestu.

Ukoliko ste zadovoljni svojim radnim mestom i nemate nameru da ga menjate, sledeća stavka vaše mape su dugoročni ciljevi, odnosno sve ono što biste voleli da ostvarite u narednih godinu dana.

Sledeća stvar, koju morate napisati, kako bi vas dodatno motivisala na rad, jesu odgovori na pitanje ŽAŠTO? Koji podrazumevaju vaše razloge da se usavršavate i posvetite vreme baš tom poslu.

Ukoliko smatrate da biste mogli da se usavršite u nekoj oblasti, dodajte na svoju mapu i sertifikate koje želite da polažete ili kurseve koje želite da pohađate.

6 saveta za produktivni rad od kuće

Da biste u potpunosti bili zadovoljni smerom u kome se razvijate, na ovom planu, potrebno je da napišete i svoje uslove za idealan posao. Recimo, koji je vaš minimum plate, na koji biste pristali ili koliko slobodnih dana želite za sebe. Ovo je takođe veoma motivišuća stavka na listi.

Kao poslednju i možda najvažniju stavku napišite svoje pobude i strasti, koje vas pokreću da radite baš taj posao. Bitno je da se uvek setite stvari koje volite dok radite, jer će vas to podstaći da uvek date svoj maksimum.

Mapiranjem svog uma, dobijate jasnu sliku o tome šta zapravo želite. Različite sekcije vaših misli pokazaće vam način na koji ćete efikasno doći do svog cilja. Na ovaj način uvek ćete moći da zaključite kako kratkoročne odluke utiču na vaš dugoročni cilj i šta treba da promenite, kako biste došli do uspeha.

Srećno!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp