#girl talk: Kako prevazići strah od napuštanja?

strah od napuštanja

Čak i ako nikada niste bili napušteni u nekom životnom periodu možete se suočiti sa strahom od napuštanja. Suočavanje sa sobom i svojim emocijama prvi je korak u prevazilaženju strahova.

Strah od napuštanja proizilazi od različitih iskustava. Bilo da je reč o bukvalnom, fizičkom ostavljanju, ili emocionalnom zanemarivanu, osećanja sa kojima ste se suočili u nekom životnom periodu odraz su strahova sa kojima se svakodnevno suočavate.

Pročitajte: Kako da toksične emocije rade za, a ne protiv vas?

Ako ste zanemarivani kao dete, svoj strah od napuštanja i emocionalne neposvećenosti kao odrasla osoba prenosite na odnose koje gradite.

Nije vam dovoljna fizička sigurnost, već emocionalna sigurnost, koju druga osoba pruža.

Svoj strah najbolje ćete prepoznati iz svojih ponašanja u određenim odnosima. Simptomi straha od napuštanja su problemi sa poverenjem, potreba za kontrolom druge osobe, ljubomora, ali i sopstvena nesigurnost.

Ako imate veći problem sa strahom od napuštanja, najbolje bi bilo da se obratite stručnom licu i kroz ovo putovanje krenete uz pomoć psihologa.

Pročitajte: #health talk: Kako postaviti emocionalne granice?

Ukoliko pokušavate sami da se suočite sa ovim problemom, dajte sve od sebe da razumete sebe i da budete saosećajni. Budite sebi podrška i podstreh da kroz život krenete samostalno i samopouzdano.

Ipak, osnova rešavanja ovog problema je postavljanje sdravih emocionalnih granica u izgradnji novih odnosa. Na taj način unapred ćete iskazati potrebe, očekivanja i smanjiti nesporazume sa osobom sa kojom u odnos ulazite.

Razmislite o prethodnim iskustvima, koja ćete primeniti u postavljanju granica u novim odnosima i tako sačuvati svoje ranjivo srce od povređivanja već na samom početku.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp