Search
Close this search box.

Kako se suočiti sa strahom od vezivanja

Čestitamo! Našli ste vašu osobu. Pronaći nekog posebnog je stvarno neverovatno iskustvo.

Nažalost, mnoge od nas to šalje u vrtlog zvani ,,šta ako“. Šta ako me prevari? Šta ako raskinemo? Naravno, iako osećamo sve ove strahove, niko od nas ne želi da momentalno otera nekoga predivnog ko je tek ušetao u naš život. Zato bi trebalo da naučimo da kontrolišemo čitavu situaciju.

Evo i kako da u tome uspemo:

Shvatite da je taj strah normalan

Realna priča: duge veze su teške. Zahtevaju trud. Nije kao da se odlučujete koji ćete hleb da kupite. Vi birate jednu osobu. Vezivanje znači različite stvari za različite ljude, ali vi i vaš partner možete eventualno razgovarati u nekom trenutku o braku, spajanju finansija, deci i o tome kako biste proveli ostatak života zajedno. Tada obećavate jedno drugom da ćete biti tu – i u dobru i u zlu. To se ne treba shvatati olako.

Vezivanje je malo strašno jer izaziva i strah od gubitka i napuštenosti. Svi mi smo nekada nekoga izgubili i bili napušteni, tako da znamo koliko može biti bolno. Zaključak? Potpuno je normalno da osetimo neku vrstu straha!

Setite se da je vezivanje cena koju plaćamo za ljubav

Prava ljubav ne bi bila moguća bez ranjivosti. Ako želimo da imamo pravu, smislenu, neverovatno lepu vezu, moramo se otvoriti i podeliti svoje strahove i slabosti. Možda sva ta priča o vezivanju zvuči strašno, ali i nije toliko kada pomislite šta sve dobijete zauzvrat.

Upoznajte svoj strah

f7f9bc1f41073b5807e2116dac976661

Ponavljamo, sve je to normalno i svi ovaj strah osetimo u nekom trenutku. Postoji li nešto iz vaše prošlosti što je učinilo da vas vezivanje traumira? Možda vas je neko gadno povredio u prošloj vezi. Možda vam je srce bilo slomljeno. Porazmislite malo o tome kada i gde se pojavio taj vaš strah. Što više budete razumeli kako je došlo do toga, to ćete bolje učiti kako da sve to prevaziđete.

Bodrite sebe

Ukoliko je vaš strah moguće kontrolisati bar malo, najbolja tehnika je upravo ova. Podsećajte sebe na to koja je vaša objektivna stvarnost. Ako zaista ne postoji ništa što je vaš partner učinio da bi vas uplašio od vezivanja i ako ste vi zaista srećni uz njega – problema nema! Dakle, svaki put kada vas obuzme panika, setite se koliko značite jedno drugom, koliko negujete jedan predivan i zdrav odnos, pun ljubavi i da naprosto nema razloga za brigu.

Pričajte o tome sa partnerom

Ovo je možda na poslednjem mestu, ali je definitivno najvažnije. Garantujemo da je i vaš partner uplašen na neki drugi način, iz nekih drugih razloga, u manjoj ili većoj meri – ali sigurno oseća nešto. I mislimo da je lakše kada to jedno sa drugim podelite i kada se možete povezati sa njim. Jednostavno ga pitajte da li se nekad uplaši od mogućnosti da vas izgubi i recite mu šta je vama na duši. Pružite jedno drugome priliku da iskažete svoje strahove i posvetite im se pre nego što počnu sve više da vas opterećuju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp