Search
Close this search box.

#beauty talk: Možemo li sprečiti pojavljivanje strija?

strije

Strije su definitivno dokaz da se naše telo, kao i naša koža vremenom menjaju. Reč je o ožiljcima koji se javljaju kada se koža na određenim delovima tela brzo širi ili skuplja. Ove promene narušavaju strukturu naše kože, kolagen i elastin, a tokom zarastanja nastaju krivudave linije koje iz crvene i ljubičaste prelaze u svetle tragove na našoj koži.

Pročitajte: Inovacija u nezi kože koja će vam uštedeti i vreme i novac?!

Prvo suočavanje sa strijama dešava se tokom puberteta kada se naše telo naglo menja, zatim tokom trudnoće, ali i tokom naglih promena telesne težine, bilo da je reč o gojenju ili mršavljenju.

Kada je reč o strijama, glavno pitanje je da li možemo sprečiti njihovo pojavljivanje. Ipak, potvrdan odgovor izostaje. Pojavljivanje strija definitivno ne možemo sprečiti, ali njihov intenzitet možemo ublažiti.

Za početak potrebno je da se trudite da svoju kilažu održavate, zdravom isharnom. Kao i sve druge promene, kada je nega kože u pitanu, i kada je o sprečavanju strija reč, fokus treba staviti na unutrašnju i spoljašnju hidrataciju kože.

Ako je reč o proizvodima za negu, birajte one na bazi A i E vitamina, jer prvi pospešuje proizvodnju kolagena i elastina, dok drugi dubinski hidrira vašu kožu. Pored navedenog, možete uključiti kolagen u suplemente koje uzimate za bolje stanje vašeg oragnizma.

Ukoliko pak pored nege želite da svoje strije ublažite i nekim od tretmana, kojima se strije tretiraju u fazi nastanka, među najboljima su se pokazali laserski tretmani, hemijski piling, mikrodermoabrazija, ultrazvučni tretmani i radiofrekfencije, koji neće u potpunosti izbrisati strije, ali će definitivno smanjiti njihovu vidljivost.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp