Search
Close this search box.

Prva samostalna izložba vizuelne umetnice Vere Vuksanović

Mlada vizuelna umetnica iz Beograda, Vera Vuksanović (28), predstavila se beogradskoj umetničkoj publici na prvoj samostalnoj izložbi ,,Rečenice/Sub my Title” u Galeriji Štab.

Izlozba Vere Vuksanovic je izazvala veliko interesovanje

Tom prilikom veliki broj ljubitelja umetnosti došao je da se upozna sa radom Vuksanovićeve, a među zvanicama su viđeni modni kreatori Darko Kostić, Marko Mitanovski i Saša Milojković, Natalija Mićunović, umetnica Marta Jovanović, slikarka Biljana Cincarević, rukometaš Ognjen Kajganić, šminker Dragan Vurdelja, manekenka Tamara Paunović, glumica Jelisaveta Orašanin, osnivač Fondacije Divac Ana Divac, operska pevačica Nevena Pavlović, dizajnerka Jovana Petković, blogerka Anastasija Đurić, tviteraš  Ničim Izazvan, dizajner nakita Srđan Matijašević, fotograf  Nikola Marinković mnogi drugi. Zvanice su uživale u odabranim vinima vinarije Deurić i uz energetsko piće Red Bull, a za muziku su bili zaduženi DJ-evi Marko Milosavljević i Pavle Jakšić.

Vera Vuksanović je diplomirala fotografiju na Fakultetu za digitalne umetnosti i nove medije u Beogradu, a stvarajući sopstvenu umetnost prevazilazi okvire koristeći različite komunikološke kanale, kroz ekstenziju umetničkog dojma, došavši do ideje da direktno razgovara sa publikom. Nije se odrekla fotografije, koje je pored radova od neona predstavila na izložbi. Fotografije su urađene analogno sa filma i na njima su montirani titlovi, pa su delovale kao scene iz filma.

Brendirajući prostore, koncepte i percepte, na Mikser festivalu i drugim brojnim manifestacijama, shvatila je da je došao trenutak da se samostalno predstavi. Sakupljala je, beležila, posmatrala različite rečenice, shvatila da su one njen ideal i na izložbi se pozabavila njihovim diskursom.

Rečenice interpretiraju konkretne individue kao konkretne subjekte i obrnuto. Moj motiv, moja ideologija i moj instrument – to su rečenice. To su titlovi. U bilo kom obliku, kolažu, neonu, light boxu ili porcelanu. To je moje objašnjenje. Sva ideologija, interpretira se rečenicom kao kontrom i konkretizuje radove kao individualne. Kao što Slavoj Žizek kaže, bez simboličkog mi nemamo percepciju stvarnosti. U ovom slučaju simbol su rečenice i njihova imaginacija, a mi putem njih udišemo perceptivne objekte, kao kompletna i multidimenzijalna dela.

Vera Vuksanovic vizuelna umetnica na izlozbi Recenice Sub my title (1)Kada pravi umetnosti za poneti, kako naziva light boxove i kućne gedžete koje stvara, Vuksanovićeva se obraća svima kojima je potrebna afirmacija ljubavi ili podsetnik za nju. To su po njenom mišljenju mantre za lično osvetljenje i prosvetljenje. Za svoju prvu samostalnu izložbu nije imala ograničenja i tajni, želela je da uspostavi interaktivnu komunikaciju sa publikom. Posetioci su sa oduševljenjem delili fotografije sa porukama koje su se našle na lightboxevima: Tesla is my homeboy, Dirty cash I want you, dirty cash I need you, My astrologist knows all about you, We had sex here, Welcome to my Zoo, baš kao i sa instalacijama među kojima je glavni hit bio: Ilussions are ok i drug Tito sa oreolom oko glave, koji umetnici predstavlja sećanje na Jugu, kako kaže, u kojoj je rođena i provela detinjstvo. Vuksanovićeva je na jednom mestu spojila Teslu i Tita, kroz svoje radove. Unikatne skulpture iz 19. veka su krasile neonske cevi, pa su se našle u službi unikatnih instalacija.

Web sajt: www.veravuksanovic.com

fotografije: Jovana Tomašević i Nikola Marinković
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp