U susret letu: Sve što treba da znamo o važnosti D vitamina

vitamin d

Kako je leto sve bliže, svi naveliko razmišljamo o sunčanju i danima koje ćemo provesti uživajući na suncu. A kako je taj trenutak, po svemu sudeći, već tu, prirodan je sled stvari i da razmislimo o unosu vitamina D.

Vitamin D jedan je od vitamina, bez kog naše telo ne može pravilno da funkcioniše, a sudeći po brojnim istraživanjima, većina ljudske populacije ima ozbiljan deficit ovog vitamina u organizmu. Tome je najveći uzrok veliko zagađenje vazduha i jaka SPF zaštita, koju koristimo kako bismo sačuvali kožu. Dokazano je da već kreme sa SPF-om 30 apsorbuju čak 97% sunčevih zraka što nikako ne ide u prilog sintezi D vitamina u našem organizmu.

Zašto je vitamin D važan?

Reč je o vitaminu rastvorljivom u mastima, koje ljudsko telo malim procentom dobija iz ishrane, ali čak 80% neophodne količine može se proizvesti samo pod uticajem sunčevih zraka. Ovaj vitamin ima važnu ulogu za zdravlje kostiju i zuba jer održava nivo kalcijuma u njima. Takođe, vitamin D reguliše rad bubrega, vrši prevenciju na stvaranje pojedinih vrsta tumora, šećerne bolesti i povoljno utiče na imunološku sliku organizma uopšte.

Sinteza D vitamina odvija se pod direktnim uticajem UVB sunčevih zraka, što znači da su deficitu ovog vitamina podložniji ljudi koji veći deo dana provode u zatvorenom i dojilje i trudnice.

Pročitajte: Napravite sami ulje za sunčanje!

Koja hrana sadrži D vitamin?

Važno je da pokušate da povećate unos D vitamina adekvatnom ishranom. Zato ovoga puta za vas izdvajamo spisak namirnica koje su bogate D vitaminom i koje bi se trebale naći na vašem dnevnom meniju. Pre svega vitaminom D bogata je morska riba poput tune, haringe, punomasni sirevi, jaja i mahunasto povrće.

Važno je da vašu kožu zaštitite od štetnih UV zračenja, ali, ako želite da poboljšate apsorpciju D vitamina, stručnjaci savetuju da tokom leta barem 10 minuta nedeljno budete direktno izloženi sunčevim zracima, pre nego što ćete namazati SPF, dok se u prolećnom periodu to boravljenje na suncu produžava i na pola sata nedeljno.

Foto: @amyh_vazquez

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp