Vreme je virusa i prehlada – Kako da preventivno zaštitite zdravlje vaše bebe?

Kada vi i vaš partner postanete roditelji i ponesete najvažniju ulogu u životu, jedino što će vam zaista biti važno je dobrobit vašeg deteta. Roditelji tek rođenih beba, brinu da im se dete ne razboli, jer je još malo i krhko. Pored pažnje i adekvatne nege koju posvećujete svom detetu, postoji i nekoliko preventivnih taktika, na koje treba obratiti pažnju, ukoliko želite da sačuvate zdravlje svoje bebe.

Beba previše vremena provodi napolju

Dok su još veoma male, bebe su krhke i imunitet im nije dovoljno snažan, a roditelji često prave grešku, vodeći ih na javna mesta, gde mogu biti meta raznim virusima i bakterijama. Mame često misle da će deci prijati svez vazduh pa ih svakodnevno izvode napolje, ali ponekad zaborave da obrate pažnju na to da je sezona virusa i da bi za njihovu bebu najbolje bilo da neko vreme provede kod kuće.

Kašljete u bebinoj blizini

Ponekad, u žurbi zaboravite da stavite ruku na usta kada kašljete i kijate. Ipak, ovu važnu preventivnu meru ne biste smeli da zaboravite u blizini svoje bebe. Čak i ako se setite da stavite ruku na usta, na nju ćete preneti bakterije, a onda sa vaših ruku one će preći na bebu. Zato je najbolji način da svoje dete zaštitite od bakterija, da pokrijete svoja usta laktom, svaki put kada kinete.

Flašica koju vaša beba mora imati!

Bolešljivi posetioci

Sasvim je normalno da vaša porodica i prijatelji dođu u posetu, kako bi videli vašu bebu, ali nije uredu da dođu i provode vreme sa njom, ako su prehlađeni. Ukoliko oni još uvek nemaju svest o tome, koliko računa o sebi moraju da vode o svojoj higijeni i zdravlju kada su u blizini bebe, nema ničeg lošeg da im na to skrenete pažnju.

Ne osećate se dobro

Čak i majka može da bude izvor infekcije, zato, kada se ne osećate baš najbolje, pozovite nekoga da vam pričuva bebu, a vi se trudite da imate što manje bliskih kontakata sa njom, dok vam ne bude bolje.

Sada kada znate u kojim sve situacijama možete sprečiti da se vaša beba zarazi virusom, donosimo vam i par načina lečenja, u slučaju da se beba ipak razbolela.

Redovna vakcinacija

Imunitet vašeg novorođenčeta je još u razvoju, zato je veoma bitno da ga redovno vakcinišete, kako bi njegov imunitet bio u stanju da se izbori sa krupnijim bolestima.

Postali ste roditelj? Možete vi to! Evo u čemu je prednost nošenja dece!

Dojenje

Jedan od najboljih načina da očuvate imunitet deteta je da ga dojite što duže možete.

Idite redovno na kontrole kod lekara

Lekari u većini slučajeva, najbolje znaju šte prija vašoj bebi, zato ne propustite redovne lekarske kontorle.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da savesnije vodite računa o zdravlju svoje bebe , sada kada je vreme pogodno za razvoj različitih virusa. Volite bebu i pružite joj nežnost i negu, a ona će vam uzvratiti širokim osmehom.

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp