Pitanje dana: Zašto bi vaša deca trebalo da rade kućne poslove?

Kada smo odrastale, svaka od nas je imala neka svoja ,,zaduženja“. Nameštale smo krevet, skupljale svoje igračke i postavljale sto. Što smo bile starije, to smo sve više pomagale po kući: brisanje prašine, usisavanje, bacanje đubreta i, naravno, odlazak po hleb u obližnju prodavnicu.

Danas se ipak čini da deca nemaju toliko odgovornosti u domaćinstvu – a to nije dobro ni za koga. Naravno, niko ne očekuje od deteta da kompletno sredi ceo stan ili spremi ručak za sve, ali obavljanje kućnih poslova, ma koliko oni ,,sitni” bili, uliva osećaj veštine, sposobnosti brige o sebi, odgovornosti, empatije i poštovanja prema drugima. Što pre počnu – to bolje!

4 stvari koje zauvek ostaju u sećanju vašeg deteta!

Studija koju je sproveo Fatherly magazin pokazala je da su deca koja su ,,pomagala“ u kući već sa tri ili četiri godine, pre postigla akademski uspeh, bila dovoljna sebi i imala pozitivne odnose sa ljudima. Psiholozi kažu da je obavljanje kućnih poslova bolja strategija za postizanje akademskih i socijalnih rezultata nego što je to učestvovanje u bilo kojim drugim dodatnim aktivnostima.

Naime, roditelji danas žele da njihova deca provode vreme uz aktivnosti koje im mogu doneti uspeh, ali, ironično, prestali smo da ih ohrabrujemo na jednu stvar koja je zapravo bila dokazani preduslov upravo za to –  na kućne poslove.

Možda će vam biti potrebno malo više truda da naterate dete da izbaci đubre ili isprazni mašinu za sudove, ali definitivno će vam se isplatiti! Ohrabrite decu da vam pomažu, da se fokusiraju na porodicu i na to kako njihov trud donosi dobro svima – pretvorite kućne poslove u igru! Na taj način će shvatiti da su oni sastavni deo vaše male zajednice. I naravno, preporučuje se da ne koristimo novac kao sredstvo za podmićivanje, jer na taj način šaljemo pogrešnu poruku svom detetu.

Foto: @amberfillerup

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp