Search
Close this search box.

13 načina da se otarasite glavobolje

Glavobolja. Naš smrtni neprijatelj. Umesto što ostajete budni celu noć i pretražujete prirodne lekove, isprobajte ovih 13 jednostavnih rešenja. Možda neće svako od njih u celosti učiniti da glavobolja nestane, ali u kandžama migrene, i najmanji tračak olakšanja je spas.

 1. Pijte vodu. Zvuči jednostavno, ali mnoge glavobolje su prouzrokovane dehidratacijom.
 2. Masirajte glavu. Masiranje većeg okcipitalnog nerva, odnosno potiljka, može ublažiti bol u glavi.
 3. Stisnite kožu između palca i kažiprsta. Lagano masirajte jedan minut, a potom pređite i na drugu ruku.
 4. Protegnite se. Napetost mišića često uzrokuje glavobolju. Jednostavno istezanje vrata može vas malo opustiti.
 5. Jedite lubenicu ili dinju. Da, ukoliko vas boli glava zbog dehidratacije, jesti hranu bogatu vodom može ublažiti vaš bol.
 6. Masažom utrljajte ulje nane na slepoočnice i čelo. Ovo ulje pospešuje krvotok, a to znači da će ,,pokrenuti“ protok krvi i u vašoj glavi kako bi vam bilo bolje.
 7. Dišite duboko. Kada vas nešto boli, vaše telo oseća stres. Duboki uzdasi će vam pomoći da se opustite i umiriće tenziju.
 8. Popijte šolju kafe. Glavobolje su često uzrok širenja krvnih sudova. Kofein u kafi ih sužava, odnosno dovodi ih u normalnu veličinu.
 9. Popijte jabukovo sirće. Rastvorite dve kašike sirćeta u veliku čašu vode i dodajte malo meda ili nacedite malo limuna kako bi bilo više pitko. Ovo pomaže da se uspostavi ravnoteža između kiselina i baza u telu, pa samim tim pomaže i pri glavobolji.
 10. Popijte čaj od đumbira. Đumbir ima svojstva protiv upale koja bi mogla da ublaže bolove.
 11. Istuširajte se vrućom vodom. I pustite da vam voda pada na zadnju stranu vrata. Toplota opušta napete mišiće, što takođe može ublažiti ovaj uporni bol.
 12. Pojedite nešto ljuto. Začinite sledeći obrok običnim ili kajenskim biberom. Naime, on sadrži sastojak zvani kapsaicin, koji, verovali ili ne, čini da nam bol deluje slabije.
 13. Meditirajte. Utišavanje uma i odvraćanje pažnje od bola koji doživljavate može biti čudotvorno. Udahnite, izdahnite…

Znate li vi još neki trik za ublažavanje ovog užasnog bola? Podelite ga sa nama u komentarima!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp