Koja je prava istina o balansiranju između posla i privatnog života?

Uglavnom smo pisale o tome koliko je proveravanje mejlova van radnog vremena loše i koliko utiče na to da budemo emotivno iscrpljeni.

Međutim, želele bismo da uzmemo u obzir i kontra argument: da je mešanje posla i privatnog života zapravo dobro za vas. Naime, Dejvid Burkus, stručnjak za menadžment, se drži ovog  nesvakidašnjeg mišljenja.

Nekada je najbolji savet bio taj da se napravi jasna i debela granica između posla i privatnog života, ali nova istraživanja pokazuju da održavanje tih granica može biti upravo ono što izaziva stres kod čoveka. Konstantno menjanje uloga zahteva ozbiljan kognitivan proces i predstavlja priličan izazov za naš mozak.

tumblr_o29018Ee4V1qlchfwo1_500

Razmišljajte ovako: kada otkuca 8 sati u nedelju uveče, nastupi ona poznata tuga što je sutra ponedeljak. Međutim, šta ako pustite da se radni dani i vikend malo izmešaju? Burkus je mišljenja da bi prebacivanje sa režima ,,posao“ na režim ,,privatni život“ bilo mnogo lakše ako bismo recimo proverili mejlove subotom ili izašli sa kolegama za vikend.

Kada se trudimo da razdvojimo ove dve sfere, kognitivni napor kojem smo tada izloženi utiče na naš generalni učinak. Da li bi nam bilo lakše  kada bismo dozvolili da se ova dva pomešaju? Na kojoj ste vi strani?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp