Search
Close this search box.

Deca provode manje vremena napolju nego zatvorenici

Dok je u pojedinim zatvorima sa maksimalnim obezbeđenjem zatvorenicima garantovano dva sata na svežem vazduhu, polovina dece širom sveta provede napolju manje od sat vremena.

Istraživanje sprovedeno u deset zemalja pokazalo je da trećina dece između 5 i 12 godina provede manje od 30 minuta napolju svakoga dana. Sa druge strane, zatvorenici u zatvoru u Indijani smatraju da im je vreme koje provode na vazduhu svetla tačka dana, jer tada mogu da kanališu sve svoje probleme i frustracije i jednostavno ih ostave napolju. Naprosto im pomaže da ostanu pribrani. Kada bi im skratili to vreme, mnogi kažu da bi to bilo mučenje, a stražari komentarišu da bi to potencijalno moglo biti katastrofalno.

Zatvorenici su bili šokirani kada su saznali da deca provedu manje od sat vremena na svežem vazduhu. Jedan od njih je čak rekao da mu je jedna jedina želja da ponovo može da odvede svoje dete u park na partiju kvalitetnog igranja.

Još više je zastrašujuće to da postoje podaci koji pokazuju da jedno od devet deteta nikada nije kročilo u park, šumu ili na plažu najmanje 12 meseci.

Hafington Post je nedavno objavio da ako deca danas provode upola vremena manje u prirodi nego što su to činili njihovi roditelji, to znači da stvaramo generaciju koja je ,,asocijalna, bez mašte i neaktivna“. Možete li zamisliti da postoji dete koje nikada nije sagradilo zamak od peska ili imalo piknik u sopstvenom dvorištu?

Trećina dece obuhvaćena istraživanjem se nikada nije isprljala ni blatom! Najgore je možda to što će polovina tih mališana radije izabrati da gleda u ekran nego da se igra napolje sa društvom. Uz to što postoji rizik da će biti ,,asocijalni, bez mašte i neaktivni“, ovaj trend može dovesti do toga da naša deca budu više sklona bolestima. I fizičkim, a i mentalnim.

,,Kada provodimo vreme napolju fizički smo aktivni, te je manji rizik od gojaznosti. Kada naša koža upija sunce, upija i vitamin D, koji pomaže u brojnim zdravstvenim problemima. Naučne studije sprovedene nad vršnjacima pokazale su da ako provode vreme napolju smanjuju rizik od srčanih bolesti, osteoporoze i multiple skleroze. Deca sa hiperaktivnim poremećajem (ADHD) fokusiraju se bolje kada provedu neko vreme van kuće. I na kraju, vreme provedeno u prirodi poboljšava raspoloženje i smanjuje stres i nervozu.“

Ako i vaša deca često kažu da im je dosadno, spremili smo mnogo predloga kako da slobodno vreme provedete što kreativnije sa članovima porodice.

Izvor: returntonow.net
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp