Search
Close this search box.

Evo kako da napišete CV koji se izdvaja od drugih!

Već neko vreme vam ne prija posao koji radite iželeli biste da konkurišete za novo radno mesto, koje vam izgleda kao posao iz snova. Sve što treba da uradite je da pošaljete svoj CV na mail rukovodstva firme i da se nadate pozivu.

Ipak, vi već dugo niste proverili svoj CV i zato je vreme da ga sada rekonstruišete ili napišete iznova i to, tako da se izdvoji iz mase drugih i vašu radnu biografiju i sposobnost prikaže u najboljem svetlu.

Dobar CV bi trebalo da sadrži vaše obrazovne kvalifikacije, spisak svih poslova kojima ste se ikada bavili, veština koje ste na tim poslovima stekli, kao i vaše poznavanje jezika i rada na računarima. Skup ovih veština kvalifikuje vas za željenu poziciju, a vaš je cilj da napišete CV, koji će komisija odmah odvojiti sa strane.

Postoji nekoliko stvari, na koje bi zaista trebalo da obratite pažnju kada pišete svoj CV, kako biste sebe predstavili u najboljem svetlu i dobili toliko iščekivanu priliku da odete na ponuđeni razgovor za posao.

Prezentavija vaših veština

Dok čita vaš CV, komisija će posebnu pažnju obratiti na skup vaših veština, jer upravo je to ono što je bitno za posao koji ćete u jednom trenutku početi da radite. Zato pre svega, morate biti iskreni i navesti samo one veštine kojima veoma dobro baratate, jer ćete u nekom trenutku doći u situaciju da na poslu morate rešiti konkretan problem, uz pomoć veština, koje ste u CV-ju naveli. Ako tada ne pokažete da zaista ne posedujete sve veštine koje ste u CV-ju naveli, sami ste svoj CV proglasili nevažećim i ugrozili svoj posao.

Sa druge strane, potrudite se da istaknete svaku svoju do perfekcije savladanu veštinu, jer će vam ona pružiti mogućnost bolje prolaznosti u uži krug kandidata.

Zapamtite još da nikoga nećete impresionirati stručnim žargonima, koje ćete bezmalo koristiti kao svaku drugu reč. Njih ostavite za sam razgovor i to u manjoj meri. CV je sažetak vašeg radnog iskustva i potrudite se da ga ispunite činjenicama koje idu u prilog vašeg zalaganja i rada na poslu.

Pazite na dužinu svog CV-ja

CV nije vaša biografija i nećete ga pisati u vidu eseja ispunjenog krupnim rečima i žargonima svoje struke. Dobar CV je kratak, taksativno nabrojte u nekoliko kategorija svoje kvalifikacije. Jedini esejski pasus mogao bi doći na samom kraju CV-ja, gde ćete napisati nešto o sebi, kako bi poslodavci mogli da zaključe nešto i o vašoj ličnosti, što je važno, jer nikad ne znate kako ćete se uklopiti u tim.

Stručnjaci kažu da je idealna dužina vašeg CV-ja oko 2 kucane stranice.

Obratite pažnju na samu formu svog CV-ja

Ako aplicirate za posao koji vam je važan, želite da se u svakom smislu predstavite na najbolji mogući način. Zato morate voditi računa o svemu. Posebno o pravopisu. Dok pišete CV, možda će vam više vremena oduzetti da istražite svaku potencijalnu grešku, oko koje se dvoumite, ali ako ne istražite i napišete je pogrešno, to bi vas moglo koštati posla.

Trudite se da u pisanju zadržite konstantno isti font i normu, a što se fotografije tiče, mesto joj je u CV-ju, samo ako je navedeno i na konkursu, u suprotnom, mnogi članovi komisije mogli bi vas shvatiti neozbiljno.

Vaš CV bi trebalo da sadrži sledeće:

O meni

Podaci o vama su poželjni, kako biste dali opšti utisak o sebi kao osobi, koja bi trebalo da postane deo njihovog tima, ali ovaj podeok ne bi trebalo da bude duži od pasusa i trebalo bi da se zasniva na vašim interesovanjima.

Veštine

Ovo je najvažnija sekcija vašeg CV-ja. Potrudite se da svoje veštine i iskustva koncizno nabrojite. Pregledno navedite sve ono što vas kvalifikuje za željenu poziciju.

Prethodni poslovi

Prođite taksativno kroz istoriju svog radnog iskustva i barem pomenite svaki posao koiim ste se bavili, pa čak i ako nije bio iz vaše struke, mogao vam je doneti iskustvo, koje će vam na ovom poslu biti dragoceno.

Akademska postignuća

Navedite sva svoja obrazovna postignuća nakon veština, jer je poslodavcu bitno vaše obrazovanje, ali su mu veštine daleko važnije.

Pored obrazovnih stavki, ovde uključite i sve sertifikate koje posedujete.

Motivaciono pismo

Ono je sastavni deo vašeg CV-ja i ono vam može doneti najbolje izglede da dobijete poziv na razgovor. Vaše pismo mora pokazati vašu želju za ovim poslom, kao i motiv da se baš na njega prijavite. Mora biti gramatički i pravopisno ispravno, ne zaboravite!

Uz ove savete, napisaćete reprezentativan CV, koji se može izdvojiti iz mase, kao kvalitetno napisana radna biografija, osobe koja ima sve potrebne kvalifikacije za traženi posao.

Držimo vam palčeve!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp