Search
Close this search box.

#beauty talk: Kako da odredite koji je vaš tip kože?

Svaka žena još od tinejdžerskih dana mašta o savršenom telu, glatkoj i sjajnoj koži, bez i jedne bubuljice, a s vremenom uglavnom postane zaglavljena među gomilom kozmetičkih proizvoda, koji baš i ne rade svoj posao.

Zapravo, problem se krije u tome što ne poznajemo dovoljno svoju kožu, pa umesto da joj pomognemo, samo joj još više štete nanosimo, koristeći proizvode koji ne odgovaraju našem tipu kože i koji je samo dodatno isušuju, ili stvaraju nepoželjne iritacije.

Da bismo stvarno znali šta nam od proizvoda za negu odgovara i stvarno “radi” kada je naša koža u pitanju, prvo moramo znati kom tipu kože pripada naša, a zatim se podrobno posavetovati sa dermatologom ili kozmetičarem oko tipa proizvoda, koji će negovati i adekvatno oporaviti naše lice.

Kada znate koji je tip vaše kože, postaje lakše da se usmerite u potrazi za idealnim proizvodima, kao i da kreirate rutinu nege, koja vam prija u potpunosti,

Pročitajte: U 3 koraka do savršenog beauty kutka

Ovo su tipovi kože i njihove osnovne karakteristike, na osnovu kojih ćete jednostavno zaključiti kom tipu pripadate.

Suv tip kože

Ukoliko se ujutru budite sa blagim zatezanjem lica i osećate da vam je biling potreban gotovo svakodnevno, zbog grubih zadebljanja na koži, koja se ljušte i perutaju, verovatno imate suv tip kože. Ako uz to povremeno osećate svrab onda možete biti sigurni da pripadate ovom tipu i da će vaša nega, pre svega zahtevati bogatu hidrataciju.

Pročitajte: Za vašu kožu čini čuda – Novi skin care trend za koji vam treba svega 5 minuta!

Masniji tip kože

Ako ste skloni prosijavanju i prsti vam ostanu masni pri svakom dodiru lica, znači da pripadate grupi sa masnijim tipom kože. Sebum se luči najčešće u T zoni i predelu brade, a problem sa proširenim porama postaje s godinama sve očigledniji. Posebno ste podložni mitiserima, a ni akne nisu tako neuobičajena pojava. Ako pripadate ovom tipu kože, svakako bi u rutinu umivanja trebalo da uključite penu ili tonik, koji će je malo isušiti, ali ne zaboravite hidrataciju, čije ukidanje samo može izazvati kontra efekat.

Kombinovana koža

Da imate ovaj tip kože shvatićete tako što vam je T zona masnija, ali je regija brade izrazito suva. Proširene pore imate uglavnom na nosu. Skloni ste proširenim porama, ali samo na nosu. Da biste adekvatno negovali svoju kožu, odaberite proizvode koji su posebno namenjeni za osobe sa kombinovanim tipom kože.

Pročitajte: Sve tajne večernje skin care rutine

Dehidrirana koža

Koža je izrazito suva, sa pojavom malih regija sebuma, jer sama proizvodi potrebna ulja za svoju hidrataciju. Najveća je greška, tretirati je kao masnu kožu, jer tada proizvodnja sebuma može dodatno porasti. Služite se proizvodima za negu suve kože, bez obzira na regije koje se po malo maste.

Osetljiva koža

Osetljiva koža reagovaće na većinu beauty proizvoda, obično će se potpuno osušiti, zatezati lice, a može doći čak i do pucanja kože. Na dodir postaje crvena, sklona je iritaciji i konstantno imate osećaj da vas celo lice svrbi. U ovom slučaju, najbolje je da se sa dermatologom posavetujete o svim proizvodima, koje bi trebalo da uključite u svoju negu.

Normalna koža

Kada je normalan tip kože u pitanju, nećete imati ni jedan od gore navedenih simptoma. Koža će konstantno biti dovoljno vlažna i hidrirana sama po sebi. Uglavnom nemate neki veći problem sa kožom, ponekad se pojavi po neka bubuljica, kada vam podivljaju hormoni. Nema potrebe za komplikovanu rutinu.

Sada kada jednostavnije možete da odredite svoj tip kože, biće vam neuporedivo lakše da odredite adekvatnu negu, kako biste se konačno izborile sa iritantnim problemima na koži, koji utiču na naše samopouzdanje.

Foto: @vivaluxury

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp