Search
Close this search box.

Kako da reagujete kada vidite da vaše dete odustaje?

Da li ste nekad imali priliku da vidite vaše dete kako odustaje, čak i od najbanalnije stvari, poput vezivanja pertli. Sve počinje od jednostavnih stvari, koje ne mogu sami da urade i posle par pokušaja, jednostavno odustanu. U tim trenucima veoma je važno kako ćete se postaviti i motivisati dete da pokuša još jednom, jer to je momenat u kome od njega stvarate osobu koja može sve!

Dok su još mali, većina roditelja razmišlja praktično, ali pogrešno: Lakše mi je da ga obučem za vrtić, da mu operem zube i spakujem ranac, brže je, a i sigurnija sam da ništa nismo zaboravili. Što pre počnete da puštate dete da radi samo neke stvari, to ćete pre postaviti temelje za izgradnju samostalne osobe, koja može sve i ne odustaje pred izazovom.

Ako se pitate da li je bolje da pustite dete da se samo nosi sa problemima i uradi stvari koje mu se čine nemogućim, ili da ih vi odradite umesto njih, uvek je bolje da ih pustite da padnu i pružite ruku pri ustajanju, ali je veoma bitno da sami osete želju da ustanu.

Ukoliko svakodnevno rešite sve sitne probleme svog deteta, ono će uskoro postati ovisno o vašoj pomoći i neće biti u stanju da se kada odraste izbori sa problem.

Kada primetite da su u problemu stanite pored njih i pričajte im, predočite im greške i posavetujte ih kako da postupe, ali im ne pomažite. Na taj način ćete biti uz njih, a opet će sami rešiti problem i biće ponosni zbog sopstvenog uspeha.

Kada vaše dete uspe, pohvalite njegovu istrajnost, kako biste ga motivisali da i sledećeg puta ostane istrajan sve dok uspešno ne savlada ono što je zamislio.

Biti roditelj zaista je velika odgovornost, ali i sadisfakcija, jer imate priliku da u svakom trenutku pratite uspeh svog deteta i uživate u plodovima svog truda, oličenog u divnoj, borbenoj i hrabroj osobi, kakva je postalo vaše dete!

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp