Search
Close this search box.

Kako da sebičnost u poslovnom svetu okrenete u svoju korist?

Ono što je decenija za nama donela u svetu biznisa, definitivno je osvešćivanje žena, ali i poslovne okoline o njihovoj snazi. Žene su odlučile da se poslovi više ne dele na ženske i muške, i da su one podjednako dobre za sve pozicije, za koje su im do sada govorili: “To je ipak više mesto za muškarca!”.

Ipak, ostalo je još nekoliko pitanja na koja žene sebi nisu iskreno odgovorile, poput onih: “Da li sam u stanju da emocije u poslu ostavim po strani?”; “Da li sam sebična ako se borim za svoju poziciju?”. Donosimo vam nekoliko važnih saveta, koji će vam pomoći da osvestite važnost toga kako ćete se na poslu zauzeti za sebe:

Sebičnost i borba za sebe nisu isto

Iako je sebičnost loše okarakterisana, kako u životu, tako i u poslovnom svetu, malo ko prepoznaje da sebičnost i zauzimanje za sebe definitivno nisu isto. U poslovnom svetu, zauzimanje za sebe znači kreiranje prioriteta, a na listi vaših prioriteta na nekom mestu definitivno će se naći i kolektiv. To znači da niste sebični, jer su i drugi neizostavni deo vašeg razvoja, ali ste sa druge strane osoba sposobna da se zauzme za sebe i uloži energiju u svoj napredak.

Postavite granice

Kao u životu, u poslovnom svetu podjednako je važno postaviti granice. Kada je rad u kolektivu u pitanju, važno je da budete predusretljivi, ali da jasno pokažete koje su granice, preko kojih ne želite da se idete.

Pročitajte: Kako da prepoznate i prevaziđete karijerni burnout?

Pažljivo birajte trenutke za važne razgovore

Ako želite da vodite razgovor koji bi trebalo da ima benefite na vašu poziciju sačekajte pravi trenutak. Ukoliko vam se čini da trenutak nikako ne dolazi, kreirajte ga sami. Budite taktični i koristite svoje uspehe, kao karte za poslovne pregovore, koji će vam doneti benefit.

Gradite uspeh, ne imidž

Veoma je važno da se za svoj posao kvalifikujete svojim uspesima. Zato ne razmišljajte o tome kome se u kolektivu dopadate ili ne, već svoju poziciju gradite isključivo poslovnim dostignućima, ne obazirući se na tuđa mišljenja.

Kada poslušate ove savete i zauzmete se za sebe u poslovnom svetu, mnoga će vam vrata u okviru tima, ali i van vaše firme postati otvorena. Vaše samopouzdanje će rasti, a uspesi će se ređati i bićete jedna od onih žena koja je pokazala da za nju u poslovnom svetu ne postoji nemoguće.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp