Želite da promenite karijeru? Evo kako da iskoristite svoje veštine i postignuća!

@insidecloset

Ako ste trenutno u fazi posmatranja svog dosadašnjeg poslovnog postignuća i razmišljanja o potencijalnoj promeni karijere, verovatno osećate izvesnu razliku između posla koji radite i onog kojim želite da se bavite u budućnosti. I ne samo to, verovatno ćete se zapitati zašto bi vam neko dao radno mesto, za koje očigledno niste dovoljno kvalifikovani.

Za to je dovoljno da dobro poznajete sebe, imate samopouzdanja i znate da izdvojite reprezentativne kvalitete, koji će toliko zaokupiti pažnju poslodavca, da će mu vaš nedostatak kvalifikacija, nekako promaći.

@callmejane

Dakle, da biste dobili posao različit od onog koji radite, potrebno je da istaknete veštine koje ste do sada stekli na tom poslu, a koje su podjednako važne i doprineće i poziciji za koju aplicirate. Uz to potrebno je da upravo te svoje kvalifikacije nepogrešivo prezentujete, kako bi vas poslodavac zaista primetio.

Da biste u svojoj nameri uspeli, potrebno je da sastvaite CV i motivaciono pismo, koji prave vezu između posla koji trenutno radite i onog za koji aplicirate.

Napišite CV koji će istaći vaše veštine

Pre nego što počnete da pišete CV razmislite koje vaše veštine mogu biti najkorisnije za posao za koji aplicirate. Kako biste ovo uradili bez greške, dobro proučite opis posla i razmislite kako se vi u njega uklapate. Kada to odradite navedite sve potrebno u CV, a onda opišite svoje viđenje vas u tom poslu, u motivacionom pismu.

Razmislite o sopstvenoj prezentaciji

Ukoliko prođete na dalji razgovor, potrebno je da osmislite, kako ćete sebe i svoje veštine, poslodavcima predstaviti na najbolji mogući način. Iza svake navedene veštine u CV-ju, morate imati i adekvatan primen, na kome ćete tu veštinu pokazati. Potrebno je da skrenete pažnju poslodavca sa vašeg dosadašnjeg iskustva, na sve ono što imate da ponudite, a što bi njihovoj kompaniji moglo da doprinese.

Kada razmišljate o promeni karijere, ne treba da vas sputava vaše dosadašnje iskustvo. Potrebno je samo da na kreativan način, kroz svoj CV i ličnu prezentaciju, uz dobre argumente, objasnite svoju želu za sticanjem šireg spektra iskustva i da ipak spomenete i tu malu, ali ne i zanemarljivu tačku u kome se vaše nekadašnje iskustvo dodiruje sa poslom koji želite da radite.

Uspeh nije nedostižan. Sve što vam je potrebno su dobar plan, samopouzdanje i nepogrešiv nastup, na razgovoru za posao!

Autor: T. P.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp