Search
Close this search box.

Najlepši filmovi o prijateljstvu

Sve što počinje sa ja uglavnom nije vredno pomena. Ono što počinje relacijom ti i ja znači život. Oslonac, razumevanje, podrška, osmeh, ali i spremnost na ludost, izvršenje ideja i ljubav u posebnom smislu te reči.

Prijateljstvo je toliko vredna stvar, da bi svako od nas trebalo da posveti dobar deo svog života njegovom negovanju. To je posebna vrsta ljubavi i spremnosti da se odrekneš nečeg svog da bi usrećio drugog, ne tražeći nista zauzvrat. Toliko je vrsti prijateljstva na ovom svetu, da je gotovo nemoguće nabrojati ih, ali bih se ja osvrnula na ona koja smo svi mogli da gledamo i iz kojih smo možda nešto naučili.

 

Edvard i Karter

bucket-list

Sigurna sam da je mnogima od nas, ako ne i svima, film The Bucket List izmamio i suze i smeh istovremeno. Priča o dva čoveka suočena sa završetkom života, koja uprkos svim razlikama – od socijalnih do karakternih – ostvaruju iskreno prijateljstvo u kome jedan od drugog uče svoje poslednje lekcije, možda je i jedna od najboljih lekcija koju smo pogledali na filmu poslednjih godina. Edvard i Karter su primer obrazovanja ličnosti kroz odnose sa drugim ljudima, a to je zapravo glavna odlika prijateljstva.

Hari i Hermiona

hermiona-i-hari

Ovo je definitivno moje omiljeno prijateljstvo. Posmatrali smo ga kako se razvija kroz 8 filmova i sada već isto toliko knjiga. Njih dvoje odrasli su jedno uz drugo, pružali jedno drugom podršku, utehu i razumevanje. Postali su odrasli ljudi, od dvoje luckaste dece, koji imaju svoje porodice, ali su ono što im je bilo najdragocenije sačuvali. Oni su definitivno dokaz o mogućnosti i vrednosti muško-ženskog prijateljstva.

Alisa i Ludi Šeširdžija

alisa

Ovo je fantastična priča Tima Bartona o prijateljstvu čoveka iz Zemlje čuda i devojci iz realnog sveta, luckaste mašte. Tim je komponentu koja gotovo i ne postoji kod Luisa Kerola, autora priče o Alisi u zemlji čuda, pretvorio u možda najintenzivniju i najosećajniju priču o prijateljstvu koje pobeđuje sve prepreke, pa čak i različite svetove. Alisa i Šeširdžija postali su simbol neraskidive veze i dokaz da ljubav opstaje čak i kada nas dele kilometri, godine, svetovi, a možda čak i životi.

Džejms i Petar

dzejms

Film Finding Neverland je saga o nastanku priče o Petru Panu, u kojoj se stvara neraskidivo prijateljstvo između dečaka Petra, koji pati zbog gubitka oca, i pisca Džejmsa Barija koji je neshvaćen zbog duše deteta koja ga sputava da se uklopi u svet hladne elite. U ovom prijateljstvu u kome učestvuje čitava Petrova porodica, razvija se priča o dečaku koji nikada neće odrasti, i prijateljstvo između dve neshvaćene, ali srodne duše, kao i neraskidiva vera u nadu i čudo!

Mali princ

mali-princ

2015. godina donela je francusku verziju animiranog filma Mali princ, koja ovu neverovatnu priču o detinjstvu, prijateljstvu i ljubavi prevodi u svet budućnosti, tehnologije i virtuelnih odnosa. U fokusu je prijateljstvo između starog pilota, koji je apsolutno dete i devojčice koja je vaspitana da odraste pre vremena. Vraćajući joj detinjstvo, pilot joj priča o svom davnom, ali nikad završenom prijateljstvu sa malim zlatokosim dečakom sa asteroida B612. Kroz ovaj film ispričana je priča i o pripitomljenoj lisici i jedinstvenoj ruži u svetu svih drugih ruža, o razumevanju, ljubavi, veri i večitom detetu koje nam je svima potrebno da bismo prebrodili sve životne poteškoće.

Prijateljstvo je, pored porodice, najvrednija stvar koju imamo. Svakoga dana postajemo svesniji vrednosti tih ljudi bez kojih naš život nikada ne bi bio isti. I zato vas pozivam da sa svojim najboljim prijateljima pogledate ove filmove, provedete sa njima kvalitetno vreme i naravno podsetite se zašto ste izabrali baš njih, i zašto su oni izabrali vas.

Na svetu je toliko drugih prijateljstava, ali nijedno nije kao vaše!

Teodora Vuković
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp