Search
Close this search box.

8 najlepših ljubavnih romana svih vremena

Ljubavni romani su oduvek bili privlačni. Čitale su ih generacije pre nas, čitamo ih mi, a čitaće ih i mnogi posle nas. Oni su uvek aktuelni! Ranije su se kupovali na kioscima, čitali u jednom dahu, a onda razmenjivali s prijateljicama, a danas ih sve više pronalazimo na internet stranicama. U svakom periodu bilo je onih trenutno popularnih, ali postoje i oni koji su već godinama na vrhu.

Predstavljamo vam našu listu 8 najlepših romana svih vremena. Neke ste verovatno već čitali, ali kada je kvalitetna knjiga u pitanju, nikada nije na odmet pročitati ponovo.

  1. Prohujalo s vihorom, Margaret Mičel

Roman je objavljen 1936. godine. Jedan je od najprodavanijih romana svih vremena; nešto manje od Biblije, stoga zaista zaslužuje da se nađe na prvom mestu. Svetski poznat roman o ljubavi i ratu, dešava se tokom američkog građanskog rata. Svojeglava i energična lepotica Skarlet O’Hara gleda kako njena svetla budućnost zauvek nestaje. Neumorna je i bezobzirna, bori se svim snagama da spasi zemlju i nasledstvo: Taru. Rastrzana je između nemoguće ljubavi prema dva muškarca – jedan je slabić koji se ne snalazi u životnim okolnostima, a drugi nedoljiv i zavodljiv, moćni tajkun.

  1. Ana Karenjina, Lav Nikolajevič Tolstoj

Roman iz delova objavljen 1873. godine. Ovaj roman obuhvata dva romana u jednom; s jedne strane, psihološki roman o tragičnoj ljubavnoj priči i grehu i ispaštanju, a s druge strane, roman o tadašnjoj trenutnoj situaciji u ruskom društvu. Lepa, bogata i svima omiljena, Ana, ipak oseća prazninu života, sve dok se život ne poigra sa njom i započne romansu s oficirom Vronskim. Njihova veza izaziva pravi skandal u tadašnjem vremenu, i Anu vodi ka samouništenju. Roman počinje jednim od Tolstojevih najčešće citiranih rečenica: „Sve srećne porodice liče jedna na drugu; svaka nesrećna porodica nesrećna je na svoj način“.

  1. Beležnica, Nikolas Sparks

Roman koji je sinonim za bezvremenu ljubav, koja je toliko jaka da preživi sva iskušenja. Radnja se dešava posle Drugog svetskog rata u Severnoj Karolini. Noa, po povratku iz rata pokušava da zaboravi svoju ljubav iz mladosti, neodoljivu Ali. Na suprotnoj strani, Ali već godinama ne prestaje da misli na Nou. „Ja nisam poseban, u to sam siguran. Ja sam običan čovek, sa običnim mislima i vodio sam običan život. Nisu mi posvećeni spomenici i moje ime uskoro će biti zaboravljeno, ali voleo sam jednu osobu svim srcem i dušom.“ Ovako počinje roman Beležnica, a kako se završava saznajte sami…

  1. Ptice umiru pevajući, Kolin Mekalou

Potresna saga koja prati tri generacije Klirijevih, otkriva tajne koje krije njihova porodica. Najviše govori o jedinoj kćerki Megi Kliri i njenom odnosu s ambicioznim sveštenikom Ralfom de Brikasarom. Priča o zabranjenoj ljubavi koja je oduševila čitaoce širom sveta. Gardijan je rekao da je roman Ptice umiru pevajući „Australijski odgovor na Prohujalo s vihorom“. Ovo je priča o izuzetnim ljudima, njihovoj borbi i žrtvovanju, slavlju individualnosti i slobodnog duha.

  1. Istorija ljubavi, Nikol Kraus

Ovo je roman o istoriji ljubavi koja traje pola veka i povezuje dva kontinenta, govori o opstanku i snazi jedne ljubavi. Leo Gurski životareći od danas do sutra nastoji da ga na ulicama Njujorka svakog dana neko primeti. Na drugoj strani, devojčica Alma, nazvana po junakinji jedne retke knjige, u želji da majku otrgne iz depresije počinje da traga za piscem. Nikol Kraus kao da rekonstruiše velike romantične ljubavi, svakodnevne ljubavi, roditeljske ljubavi, prijateljske ljubavi…

  1. Kraj jedne ljubavne priče, Grejam Grin

Priča o ljubavi i mržnji, o vernosti i prevari, o ljubavnom trouglu u ratnom Londonu. S jedne strane se nalazi Moris Bendriks koji se bori sa ljubomorom, jer zna da voli ženu koju nikad neće imati. Sa druge strane, Henri Majls se kao prevareni muž bori isključivo protiv sebe, jer prema ženi ne oseća nikakvu fizičku želju. Sara se bori između muža koji joj je samo prijatelj, i čoveka kog voli, ali joj nikada neće postati muž.

  1. Razum i osećajnost, Džejn Ostin

Zabavna priča o snazi duha i ljubavi u čijem se centru nalaze dve sestre različitih naravi, Elinora i Marijana.  Jedna se ponosi bogatstvom i snagom svojih osećanja i zamera svojoj sestri što je suviše uzdržana i razumna. Kroz njihova paralelna ljubavna iskustva, sestre uče da razum mora biti pomešan i sa osećanjima, ako žele da pronađu ličnu sreću u svetu u kome i novac ima važnu ulogu. Po ovom romanu snimljen je i istoimeni film u kome glavne uloge tumače Ema Tompson i Hju Grant.

  1. Orkanski visovi, Emili Bronte

Jedini roman engleske književnice Emili Bronte. Objavljen je 1848. godine pod pseudonimom Elis Bel. Priča o fatalnoj ljubavi i kobnoj osveti. Ova tragična ljubavna priča obuhvata dve generacije, dve porodice, koje su dva suprotstavljena sveta destruktivnih strasti. Ketrin i Hitklif su neprevaziđeni likovi koji i dan-danas očaravaju čitaoce neobuzdanom snagom svojih karaktera.

„Kad bi sve drugo uginulo, a on ostao, ja bih još uvek postojala; a kada bi sve drugo ostalo, a on bio uništen, vasiona bi se pretvorila u ogromnog tuđinca, činilo bi mi se da nisam deo nje.“

Maja Vlajić
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp