Search
Close this search box.

Postanite produktivniji uz naviku koja će vam oduzeti svega 4 minuta!

Čini se da produktivnost vremenom za nas postaje stvar od velikog značaja. Bitno nam je da ova osobina postane sastavni deo naše ličnosti i stalno smo u potrazi za novim načinima, koji će nas bolje motivisati i učiniti produktivnijim, jer toliko toga još treba obaviti.

Potreba za produktivnošču javlja se iz naše želje da uradimo i iskusimo previše toga, pa nam se neretko čini da nam je dan kratak i da je potrebno da traje bar 48 sati.

Postoji jedna navika, koja pospešuje vašu produktivnost. Ona će vam oduzeti svega 4 minuta dnevno, a ako je usvojite, biće vam jasno da ne postoji nešto što ne možete da stignete, ili za šta vam ne ostaje vremena.

Iako sa svih strana, mnogi, veoma često savetuju zlatno pravilo produktivnosti, koje vam oduzima svega 4 minuta, a to je planiranje dana, noć unapred, još uvek veliki broj ljudi, ovu jednostavnu naviku nikako da usvoji.

Čini se da je to zato što nemamo običaj da usvajamo jednostavne navike, kao što su ispijanje čaše vode, kada se probudimo, polučasovna dnevna šetnja, ili krajnje jednostavno popisivanje obaveza iz udobnosti svoga doma.

Planiranja dana ima nekoliko važnih segmenata: 1. vreme za poslovne obaveze 2. vreme za privatne obaveze i 3. vaše slobodno vreme.

Predlog je da svoj dnevni plan podelite u ove 3 kategorije, ispišete sve ono što već znate da bi sutradan trebalo da obavite, navijete alarm na vreme i započnete svoj dan uz mogućnost da svoj plan dopunite, još nečim.

Najbolje je da dan započnete aktivnostima iz odeljka – slobodno vreme, da pre posla popijete kafu, obučete se i doterate, razmislite još jednom o svojim obavezama, doručkujete i učinite taj dan veoma produktivnim.

Kada imate svest o svojim dnevnim obavezama i planovima, znaćete kada bi trebalo da se probudite, kako biste sve postigli, uz opuštajuću jutarnju rutinu. Uz to, postupaćete organizovanije, dosledno ćete obavljati planirane stvari i daćete sve od sebe, da uspešno obavite što više obaveza.

Nemojte podrazumevati svoje obaveze, pretvorite ih u nešto opipljivo i nosite ih sa sobom, tako ćete ih doslednije ispunjavati i svakodnevno povećavati svoju produktivnost i samoefikasnost.

Izdvojte svake večeri svega 4 minuta, posvetite podjednaku pažnju svim sekcijama svog plana i na spavanje ćete otići rasterećeni. Dajte sebi ujutru vremena da se lagano i bez stresa pripremite za svoj unapred isplanirani dan i ubrzo ćete primetiti kako ste, neuporedivo produktivniji.

Ne postoji ništa što dobra organizacija ne može da reši, zapamtite to!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp