Prestanite da živite za vikend – Uživajte puno radnovreme 7 dana u nedelji!

Danas je petak, omiljeni radni dan, mnogima od nas, jer petak znači da dolazi vikend, vreme za neophodan odmor i slobodno vreme koje možete iskoristiti na ma koju aktivnost, koja vam pričinjava zadovoljstvo.

Ali vikend kratko traje i već za 2 dana ponovo je ponedeljak i ponovo smo neraspoloženi i žalimo što smo jutros ustali iz kreveta… Zar ne bi bilo jednostavnije da napokon prestanemo da živimo za vikedn i da se mrzovoljni budimo ponedeljkom?

Bolje bi bilo da uživoamo puno radno vreme i to 7 dana u nedelji, što zaista nije teško, naravno, ako znate kako…

Prestanite da sabotirate dan koji još nije ni počeo

Sigurno ste do sad na ličnom primeru već naučili da su vaše misli pokretač vašeg života, pa da će dan za koji smatrate da će biti potpuna propast, to zaista i postati već od trenutka kada ustanete iz kreveta. Zaista je važno da prestanete da sabotirate dan koji još nije ni počeo time što od njega očekujete gomilu obaveza, stresa i problema, koji nisu ralni, ali se ipak mogu pojaviti iza ugla. Umesto toga, pred spavanje obećajte sebi da ćete sutradan imati dan prepun osmeha i prijatnih iznenađenja.

Učinite svaki dan posebnim

Šta je to što vaš dan čini posebnim? Mnogi će reći da su to mali, posebni trenuci, koji vam izmame osmeh na lice. Zašto onda ne biste svakodnevno ukrali po jedan poseban trenutak za sebe i svaki dan učinili posebnim, bez ikakvog povoda. Kupite sebi buket omiljenog cveća, po povrtaku iz šetnje, završite dan uz čašu vina, zaplešite sa voljenom osobom, tek tako, jer svaki je trenutak poseban, ako ga vi tako doživite.

Naspavajte se

Zvuči kao kliše, ali zdrav san je zaista važan, a često, usled pretrpanog rasporeda on je taj koji najviše ispašta. Zato odaberite dan u toku nedelje, kada ćete ranije otići na spavanje, bez obzira na nered u kući i nedovršene obaveze. Ukradite sebi vremena za zdra san, kako biste imali više elana da uživate u ostatku nedelje.

Poštujte svoje prioritete

Kada na listi svojih obaveza izdvojite dnevne prioritete, započnite dan upravo obavljajući najzahtevnije zadatke, jer početkom dana imate najviše elana i motivacije. Imajte na umu da je zaista važno da se tokom dana osećate produktivno, ali i rasterećeno, a najbolji način da tako i bude je da najteže zadatke odradite na početku dana.

Napravite pauzu

Naravno da želite da odradite sav svoj posao i što pre odete kući, ali verovatno vam je jasno da ne možete izaći sa posla pre isteka radnog vremena. Zato nemojte izbegavati odlazak na pauzu za ručak, jer je to svojevrstan način da se odmorite, udahnete svež vazduh i pronađete snagu da nastavite s poslom i to produktivno.

Napravite promenu u svom životu

Ako vam svaki početak nedelje donosi dozu anksioznosti, znači da u nečemu u vašem životu ipak ne uživate. Pronađite izvor vašeg nezadovoljstva, kako biste bili sigurni da uživate u svakom svom danu. Ako trenutno niste spremni za temeljnu promenu, počnite malim koracima i svaki dan će imati sve više smisla.

Ako svakoga dana sebi priredite dozu zadovoljstva, uživaćete svakodnevno, gotovo podjednako kao i vikendom. Svaki dan je dragoceni delić vašeg života i u njemu nema mesta za mrzovolju i neispunjenost. Umesto toga udahnite duboko i već nakon ustajanja iz kreveta, osmislite kako da danas proživite dan, koji će se završiti s osmehom!

Teodora Vuković

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp